Egy új, kísérleti gyógyszer a vírus összes variánsát képes semlegesíteni

Fotó: MTI/PAP/EPA/Piotr Polak
not image

Borbély Fanni

2021.május.6 - 20:33

Egy új, kísérleti antitest-gyógyszer sikeresen semlegesítette a koronavírus eddig megjelent összes variánsát, ezzel pedig egy egészen új fejezet nyílhat a koronavírus elleni harcban.

Az Eli Lilly gyógyszercég és az AbCellera Biologics készítménye laboratóriumi körülmények között jól teljesített a vírus számos variánsa ellen, melyeket az Egyesült Királyságban, Brazíliában, Dél-Afrikában, New Yorkban vagy Kaliforniában fedeztek fel.

Az LY-CoV1404 vagy LY3853113 néven jelölt antitest egy olyan helyen csatlakozik a koronavírushoz, ahol utóbbi kevésbé képes mutálódni, mely a kutatók szerint azt jelenti, hogy a gyógyszer a későbbiekben is képes lesz hatékonyan fellépni a koronavírus-fertőzés és variánsai ellen.

Mindez szerintük azért is bír kiemelt jelentőséggel, mert a jelenleg terápiás céllal használt antitestek kevésbé vagy egyáltalán nem hatásosak az új vírusvariánsok ellen, az AbCellera tervei szerint pedig hamarosan a gyógyszer embereken végzett kísérleteiről is megosztanak információkat a nyilvánossággal.

Egy másik, az előbbitől független tanulmány azt mutatta ki, hogy nincs pozitív kapcsolat a nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentők (NSAID) és a koronavírusos megbetegedések vagy azok súlyossága között, mint például az aszpirin vagy az ibuprofén hatóanyagú készítmények – írja a Reuters.