Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
57,819 $

Egy elmélet szerint hatalmas aszteroida vethet véget a földi életnek 2068-ban

Az egyiptomi káosz és zűrzavar istenéről elnevezett Apophis aszteroida előreláthatólag 48 év múlva kerülhet vészes földközelségbe.

Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az egyiptomi káosz és zűrzavar istenéről elnevezett Apophis aszteroida előreláthatólag 48 év múlva kerülhet vészes földközelségbe.

A Popular Mechanics tudományos magazinban közzétett riport szerint az Apophis 2068-ban olyan közel érhet bolygónkhoz, hogy nagy esélye van akár a tragikus végkimenetelnek is. Soron kívül Hőség: folytatódik a vízosztás a vasútállomásokon, pályaudvarokon, autóbusz-állomásokon

Mivel a hatalmas űrszikla pályája csupán kis mértékben változik, ezért egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy Földünknek fog csapódni. Habár matematikai szempontból ennek az esélye még így is kicsi, csillagászok egyöntetű véleménye alapján a rizikó sokkal magasabb.

A veszélyes találkozó előtt 2029-ben is létrejöhet a kozmikus randevú, ekkor ugyanis körülbelül akkora távolságra húzhat el mellettünk, mint a világűrbe bocsájtott műholdjaink, így saját szemünkkel is megfigyelhetjük az óriási aszteroidát.

A Hawaii Egyetem asztronómusai nem tudják kizárni a 2068-as becsapódás lehetőséget, a 2029-es elhaladást viszont egyértelműen veszélytelennek minősítették. A 2020-as Amerikai Csillagászati Társaság éves gyűlésén bemutatott munkájukban a kutatók felvázolták, miként mozgott a pályáján az Apophis 2004 óta.

A szakemberek is kiemelték, a valódi veszély kockázata alacsony, ezzel szemben nem árt, ha komolyan vesszük az aszteroidát, mivel egy potenciális összeütközésnek katasztrofális következményei lehetnek.

A NASA és a SpaceX közös DART-missziója révén létrehozhatnak a jövőben egy megelőzési stratégiát, amit akkor vethetnek be, ha egy gyilkos kozmikus űrszikla fenyegetést jelentene a bolygónkra és az emberiségre.

Orosz tudósok jelenleg egy speciális atomrakétán dolgoznak, amivel szétrobbanthatnák és eltéríthetnék az Apophist. Kérdéses, hogy előbbi megoldás mennyire lenne hatásos, mivel egy nukleáris explózió után rengeteg darabra hullhatna szét az aszteroida, ezek pedig még több károkat okozhatnának.

Gyurcsány Ferenc megint Orbán Viktort támadja, de hol van Magyar Péter?

Visszatért a régi sémához Gyurcsány Ferenc, ami korábban sem működött, és most sem tűnik úgy, hogy ez jó taktika a részéről.

Óriási dulakodás tört ki a Yankees-Orioles baseballmeccsen (videó)

Ritkán látni hasonló képsorokat, amik azután alakultak ki, hogy fejbe találta a labda az egyik játékost, aki rögtön összeset.