Fotó: EPA/James Ross

Novak Djokovics ügye egy régóta húzódó problémát hozott felszínre Ausztráliában

Szerző: Nagy Noel

Igazi drámasorozatba illő néhány napon van túl az ausztrál közlélek, amelynek két főszerepében Novak Djokovics és az ausztrál kormány állt.

not image

Nagy Noel

2022. január. 10 - 21:38

Észak-Koreára emlékeztető határellenőrzések mellett próbálta meg átvészelni a koronavírus-járványt Ausztrália, amely szűk két év után először nyitotta volna meg igazán kapuit a patinás nemzetközi tenisz Grand Slam, az Australian Open előtt – kezdi a TIME magazin a helyzetről szóló cikkét.

Mint hangsúlyozzák, az ausztrál újranyitást alapvetően a koronavírus-vakcinákhoz kötötték, az átoltottság szintjéhez kötötték az enyhítéseket. Az ország oltási programja döcögve indult be, de most a világ egyik leginkább átoltott országa, a 16 felettiek 92 százaléka mindkét vakcináját felvette.

A szabályok azonban mindenki előtt tiszták voltak: csak olyan léphet be az ország területére, aki beoltotta magát. Itt jön képbe a világranglistát vezető szerb teniszikon, Novak Djokovics, aki nem rejtette véka alá, hogy nem a COVID-vakcina legjobba barátja.

A híresen oltásszkeptikus Djokovics azzal indította el a dominót, hogy a múlt héten bejelentette, hogy felmentést kapott a szigorú szabályozás alól, így oltatlanul is Melbourne-be utazhat, hogy megvédje legutóbbi tornagyőzelmét.

Ezt követően azonban káosz és az ausztrálok részéről felháborodás jött: január 5-én landolt a gépe az országban, a hatóságok azonban megtagadták tőle a belépést és közölték egy 10 órás huzavona után, hogy hagyja el az országot.

A hatóságok alapvetően megkérdőjelezték Djokovics felmentésének legitimitását, a szerb teniszező azonban ragaszkodott az igazához. Hétfőn jött az újabb fordulat: egy bíróság helyreállította Djokovics vízumát arra hivatkozva, hogy nem volt elég ideje a teniszezőnek a jogi képviselőivel konzultálni..

A magas átoltottság ellenére az ausztrálok folyamatosan szorongnak a járványhelyzet miatt, különösen az elmúlt hetek esetszám-emelkedése, amelyet az omikron táplált. Ennek folytán a kórházi és tesztelési kapacitások is határon mozognak.

Ausztrália tényleg mindent megtett, hogy távol tartsa magától a koronavírust, rendkívül szigorú lezárásokat és határellenőrzéseket vezettek be, több tízezer lakosuk rekedt külföldön a járvány elleni védekezés vezéráldozataként. Melbourne például összesen 262 napot töltött teljes lezárás alatt a járvány kitörése óta.

Fotó: EPA/James Ross

Scott Morrison miniszterelnök az elmúlt hetek során pedig kifejezetten arra utasította az állami vezetőket, hogy amennyiben lehetséges, kerüljék az új korlátozások bevezetését. Az ellenzék ezért heves kritikákkal illette a miniszterelnököt, hogy hagyja a vírust tombolni.

Morrison pedig fontos szerepet játszott abban, hogy a Djokoviccsal szemben indulat a tetőfokára hágjon: az egyik leghangosabb támogatója volt a vízuma elvételének és többször kijelentette, hogy senki nem állhat a törvények felett.

A helyi média beszámolója szerint az ország migrációügyi minisztériuma már azt fontolgatja, hogy szembemennek a bíróság döntésével és végrehajtói rendelet formájában vonják vissza Djokovics vízumát, melyet követően deportálni fogják az országból.

A botrány azonban egy újabb dologra felhívta a világ figyelmét: Ausztrália kőkemény határpolitikájára. Djokovicsot a Melbourne-i Park Hotelben tartották fogva vízumának első visszavonása után, amely komoly negatív hírnevet szerzett már magának.

Számos menedékkérő és menekült már évek óta ebben a „szállodában” tengeti a mindennapjait, egy iráni férfi például 9 éve tartózkodik itt. Ausztrália szabályai egyértelműek: ha nincs vízumod, akkor őrizetbe fognak venni és ilyen, valamint ehhez hasonló helyekre szállítani.

A botrány pedig Ausztrália utcáin is megjelent, sokan vettek részt a Djokovics mellett tartott szimpátiatüntetésen, amely egyben az ausztrál kormány menekültpolitikáját élesen kritizáló demonstráció is volt.

Néhányan pedig éppen azon lettek idegesek, hogy míg Djokovics ügyét meglehetősen gyorsan megoldották, addig másokét, mint például az említett iráni férfiét évek óta húzzák. A tüntetéseken persze megjelentek az oltásellenesek is, akik megpróbálták elcsaklizni az üznetet.

Djokovics esetében kérdéses a jövő, simán elképzelhető, hogy ott lesz a Grand Slam tornán jövő héten. Akkor viszont a szurkolók jogosan érezhetik, hogy velük kiszúrtak, mivel a torna szervezői is egy dolgot kötöttek mindenki lelkére: védettségi igazolvány kell a tornán való részvételhez.