Havi 3 000 forintért bérelhetünk lakást Csernobilban

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. október 11. - 16:21

Egyre több érdeklődőt vonz az atomkatasztrófának áldozatul esett Csernobil és környéke, a 2 600 négyzetkilométeres zárt övezet gyakorlatilag turistaparadicsommá változott.

Habár a csernobili radioaktív zóna 40 százaléka emberi mértékben szinte örökké élhetetlen lesz az erőteljes sugárzás miatt, az állami területeket menedzselő Ukrán Állami Ingatlanalap amit lehet, fel akar támasztani hamvából.

Az Index cikkéből kiderült, ha a környezet nem is, az alacsony albérleti árak minden bizonnyal bevonzhatják az ingatlanozni vágyókat az atomerőmű környékére, hiszen egy 700 négyzetméteres területet alig 3 400 forintért adnak ki.

Egy öt évre szóló bérleti szerződés a várakozások szerint nem fogja meghaladni a 11 500 forint/hónapot, de az is lehet, hogy 0,01 hrivnyát kérnek majd el egy kétemeletes szállóért. Az ukrán ingatlanalap várakozásai szerint az említett szállót egy vállalkozó kedvű befektető például hostellé alakíthatná át.

Az alaptól már öt éve bérelnek 20 objektumot, köztük van Olena Necsiporenko, aki havi 3700 forintért egy 60 négyzetméteres, ABC-vé alakított üzlethelyiséget üzemeltet Csernobilban.

Átlagosan 933 ezer forintot termel meg, amikor éppen nincs világjárvány és a pandémia miatti korlátozás, továbbá ha életbe lépnek az új kormányzati szabályok, akár hatszorosára is emelkedhet a bolt bérleti díja, amivel csak jól járhat.