A kerékpártúra lett a legújabb csernobili trend

A 2019. szeptember 25-i képen a csernobili atomerõmû negyedik blokkjának irányítótermét látogatják a sajtó munkatársai. Az észak-ukrajnai erõmû 4-es reaktorblokkjában 1986. április 26-án bekövetkezett robbanás volt a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 15. - 17:55

35 évvel a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája után a turisták kerékpárral veszik célba Csernobilt.

Több, mint két évtizeddel a csernobili atomerőmű-baleset után a hely kultusza mit sem csökkent. Az Euronews információja szerint a kerékpárosok szívesen választják az ukrajnai várost a túrájuk céljául, annak ellenére, hogy a 30 kilométeres területet még mindig nukleáris fertőzésre figyelmeztető táblák lepik el. 

Bár a hely továbbra is veszélyesnek tűnik, az HBO minisorozatának is köszönhetően 2018 és 2019 között jelentősen növekedett a turisták száma. A zónát irányító testület szerint 2019-ben 123 403 személy látogatta meg Csernobilt, ahova belépni kizárólag idegenvezetővel lehet. A kerékpárosok is sugárzásellenőrzésen esnek át, mielőtt elhagynák a zónát. 

A csernobili atomerőmű-baleset 1986. április 26-án történt az akkor a Szovjetunióhoz tartozó ukrajnai Csernobil város melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 56 közvetlen áldozatot tart nyilván: 47 munkást és 9 gyermeket, akik pajzsmirigyrákban haltak meg, és legalább 40 ezer művi vetélést kapcsolnak össze a balesettel. Ez a katasztrófa volt az egyik oka a Szovjetunió összeomlásának.

Április 26-án tartották az 1986-os katasztrófa 35. évfordulóját, az ukrán kormány most arra készül, hogy kérelmezze a Csernobili Atomerőmű felvételét az UNESCO Világörökség részévé.