Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

Csempedarabok hullottak le a Starship űrhajó prototípusának tesztelésekor

Úgy tűnik, egyelőre még nem 100 százalékos a SpaceX hatalmas űrhajója, az S20 névre keresztelt egység, a hétfői teszteléskor ugyanis hatalmas cafatok estek le a modulról.

...svg content...SpaceX
Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk Twitter-bejegyzésében erősítette meg, hogy nem várt problémák adódtak a Starship prototípusával, ugyanis az egyik tartály légtelenítője leütötte a szerkezetről a külső borítást szolgáló csempéket.

A Teslarati magazin értesülései szerint több tucat tányér nagyságú csempe repült le az űrhajóról, amelyeket a helyszínen összegyűjtöttek a SpaceX mérnökei, elkerülve ezzel a további bonyodalmakat. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

A kerámiából készült csempék azon felül, hogy a Starship hőpajzsaként funkcionálnak, az egység manőverezése szempontjából is elengedhetetlenek, hiszen nélkülük lényegében összeomlana és magába roskadna a teljes konstrukció.

Űrrepülés során hihetetlen forróság alakul ki a modulok felszínén, a NASA Space Shuttle űrhajójának külső része például jóval 1 000 Celsius-fok fölé hevült, és bár nem kerámiából, hanem szilikátszövetből építették a védőburkolatot, képes volt ellenállni a rendkívül magas hőmérsékleteknek.

A Starship hatszögletű csempéit egy rozsdaálló acél külső vázhoz rögzítették, amelyeket szintén acélból készült szegecsekkel fogtak össze.

Az S20 prototípus előtt még rengeteg teszt áll, első körben azt fogják megnézni, hogy képes-e ellenállni a világűrben uralkodó hidegnek, illetve a kilövés előtti kötelező kriogén és egyéb ellenőrzéseket is elvégzik rajta.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.