Kizárólag űrturizmusra tervezett Starship űrhajókat építhet a SpaceX

SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 22. - 15:10

Az amerikai űrvállalat bejelentette, hogy az Insipiration4-misszió sikerességén felbuzdulva elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben akár Starship űrhajókon is utazhassanak az univerzumbéli kalandokra vágyó személyek.

Benji Reed, a SpaceX humán űrrepülési programjának vezetője nemrégiben arról beszélt, hogy rengetegen keresték fel őket űrturizmus céljából, ezért annak a lehetőségét latolgatják, hogy érdemes-e bevetni a cég legnagyobb űrhajóját, a Starshipet a küldetések lebonyolításához – írta az Ars Technica magazin.

Azért is lenne előnyösebb a Starship használata, mivel a fedélzetére sokkal több ember férhetne fel, így akár több tucatnyian is eljuthatnának az univerzumba, nem beszélve arról, hogy költségvetés szempontjából egyaránt jobban járna vele a SpaceX.

A Starship és hordozórakétája, a Super Heavy a maguk 121 méteres magasságával hatalmas monstrumnak számítanak, és bár az összeszerelési munkálatok egyelőre jól haladnak a vállalat texasi bázisán, idén még szinte biztos, hogy nem sikerül kilövőállomásra állítani és tesztelni az egységet.

A Starship belsejében akár százan is elférhetnek egyszerre, ami a Crew Dragon kapszulához képest hihetetlen kapacitásbeli növekedésként értékelhető, az viszont kérdéses, bevállalna-e egy ennyire merész missziót a SpaceX.

Elon Musk korábban már több ízben is hangoztatta, azt szeretné, ha a jövőben aktív összeköttetés létesülne a Holddal és a Marssal, így az űrturisták napi szinten utazhatnának egyik pontról a másikra.

A gyakorlatban egy ilyen nagyszabású projekt kivitelezése korántsem egyszerű feladat, ám jó látni, hogy a SpaceX nemcsak a levegőbe beszél, hanem a tettek mezejére lép, és a fejlesztéseik révén elérik, hogy róluk beszéljen az egész világ.