Cement alapú akkumulátorokkal energiatározó tornyokká alakíthatóak az épületek

Unsplash
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A vadonatúj, cementből készült akkumulátorok több mint tízszer sűrűbbek és ugyanennyivel több energiát is tudnak magukban tárolni, mint a hagyományos, beton alapú társaik.

A Chalmers Műszaki Egyetem (CUT) tudósai egy olyan korszakalkotó technológiát mutattak be nemrég publikált tanulmányukban, amellyel forradalmasíthatják a teljes építészeti iparágat.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A szóban forgó akkumulátorokat lényegében a beton alapanyagának számító cementből lehet megalkotni, miközben a legyártásukhoz szükséges áramot és hőenergiát megújuló energiaforrásokból biztosíthatják.

Az anyag rugalmasságának megőrzése miatt minimális mennyiségű karbonszálat is kevertek a cementbe, valamint ugyanebből az anyagból készítettek egy szénszálas hálót is, amit az akkumulátor vas anódja és nikkel katódja közé kötöttek.

Az eddigi kísérletek során bebizonyosodott, hogy az aksi eszméletlen hatásfok mellett képes működni, miközben alkalmazása egyáltalán nem terheli a környezetet. A CUT által kifejlesztett speciális módszer révén el tudták érni, hogy négyzetméterenként 7 wattóra sűrűségű anyagot fogjon fel a cement, ami tízszer nagyobb, mint amit a klasszikus, beton alapú megoldásoknál mértek.

Természetesen még rengeteg tesztelést le kell bonyolítaniuk annak érdekében, hogy kiderüljenek az eljárás hátulütői is, ám egyelőre kijelenthető, hogy jó úton járnak a mérnökök afelé, hogy megújítsák és zöldebbé tegyék az építőipart.

Az egyik legnagyobb kihívást jelenleg az jelenti, hogy a betonból készült épületeknek rendkívül hosszú az életciklusuk, ezt pedig nem bírnák ki az akkumulátorok sem, ezért ha évtizedeken vagy akár évszázadokon keresztül szeretnék fenntartani és maximalizálni a teljesítményt, ahhoz jelentős finomhangolást kell elvégezni a technológián.