Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

Forradalmi akkumulátort fejlesztettek ki elektromos autókhoz, óriási hatótávolságot eredményzhet

Illusztráció/Unsplash
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Gyökeresen megváltozhat az elektromos autók piaca, ha sikerül széles körben alkalmazniuk a legújabb technológiát, ami egy 40 éves problémának vethet véget.

A korszakalkotó felfedezést lítium-fém akkumulátorokkal sikerült elérniük, amelyek sokkal több energiát képesek magukban tartani, valamint jóval gyorsabban fel lehet őket tölteni a hagyományos lítiumion-akkumulátorokhoz képest.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

Mindezidáig nem tudtak a mérnökök és a kutatók olyan lítium-fém akkumulátort előállítani, ami elég stabil lett volna ahhoz, hogy könnyedén lehessen használni ipari méretekben is.

Ez azonban a közeljövőben megváltozhat, hála a Harvard Egyetem Műszaki és Alkalmazott Tudományi Tanszékének (SEAS). Az új akkumulátor nem csupán stabilabb elődjeihez képest, hanem akár tízezerszer is fel lehet tölteni, majd kisütni, így jelentősen megnövelhető az elektromos járművek élettartamán kívül a hatótávolság is.

A SEAS docense, Xin Li az egyetem hivatalos sajtóközleményében elmondta, a lítium-fém akkumulátorok számítanak a szakma Szent Gráljának, köszönhetően magas kapacitásuknak és energiasűrűségüknek:

“Ezek az aksik mindig is rendkívül instabilnak bizonyultak. A termodinamikai alapok tanulmányozásával és megértésével viszont sikerült megszelídítenünk őket, ezáltal kinyerhetjük belőlük a maximális teljesítményt.”

Valójában egy több rétegből álló akkumulátorról van szó, amely képes önmaga regenerációjára és újjáépítésére, ami megoldja a degradáció, vagyis a fokozatos elhasználódás és kopás problémáját. Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor hamarosan feltűnhet az eljárás a modern autóiparban is, így újabb előrelépést érhetnének el ezen technológia terén.