Bolívia az összeomlás szélén áll a koronavírus okozta halálozások miatt

La Paz, 2021. február 5. Egészségügyi dolgozó beadja egy férfinek az orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot egy oltóponton La Pazban 2021. február 4-én. Bolívia egy héttel korábban 22 000 adagot kapott az orosz vakcinából. MTI/EPA/EFE/Martin Alipaz
not image

Borbély Fanni

2021. február 9. - 03:48

Bolíviában olyan magas a koronavírus okozta halálozások száma, hogy az ország egészségügyi rendszere rövidesen nem lesz képes kezelni a helyzetet, a holttestek elhelyezése pedig egyre égetőbb problémává válik az országban.

A koronavírus második hulláma elképesztően súlyosan érintette az országot, a helyi tisztviselők szerint a holttestek tárolása egyre nagyobb problémát okoz, a ravatalozók és a temetők elérték kapacitásaik határát, a helyi tisztviselők szerint pedig egyre növekszik a félelem a lakosság körében a járvány rohamos terjedése miatt.

A jobb híján andoki alpaka gyapjúba, esetleg kék műanyag zsákokba burkolt, vagy akár nagyobb bőröndökbe elhelyezett holttestek látványa egyre aggasztóbb a polgárok számára a fővárosban, La Pazban.

Jorge Silva, Bolívia fogyasztóvédelmi miniszterhelyettese elmondta, a hatóságok garázsok, tornácok és ravatalozók környékén felhalmozott holttestekre bukkantak, egyes vállalkozókat pedig azzal a vádolt, hogy csupán profitálni akarnak az egyre növekvő halálozásokból, és nem fordítanak figyelmet a holttestek biztonságos tárolására.

Silva a Reutersnek azt is elmondta, hogy a temetkezési vállalatok tulajdonosai csak az üzletet látják ebben a borzasztó helyzetben, mellyel veszélybe sodorják a lakosság egészségét is. El Altóban pedig már olyan kaotikus állapotok uralkodnak, melynek következtében a helyi temetők leállították a koronavírusban elhunytak holttestének befogadását, így a város nagyon nehéz helyzetbe került.

Bolívia Dél-Amerika legszegényebb országai közé tartozik, a koronavírus-járvány második hulláma pedig felemésztette az ország egészségügyi ellátórendszerét, több kórházat pedig az összeomlás szélére sodort. Az ország a közelmúltban kapott szállítmányt az orosz Szputnyik V oltóanyagból, a COVAX program keretében pedig még ebben a hónapban további egymillió adag vakcinát biztosítanak majd Bolíviának.

Az országban a mai napig összességében 225 910 fertőzöttet azonosítottak, és 10 687 fő hunyt el a vírusban a járvány kitörése óta. Az országban legutóbb az első hullám alatt döntött ilyen mértékű negatív rekordot az aktív fertőzések száma, az elmúlt napokban ugyanis az újonnan regisztrált fertőzések aránya elérte az első hullámban jegyzett esetek 80 százalékát.