Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,70 Ft
Euró
395,98 Ft
Font
468,80 Ft
Bitcoin
61,266 $

Biden ígérete bin Laden halálának 10. évfordulóján: „Továbbra is éberek maradunk”

Joe Biden amerikai elnök arra használta fel az Oszama bin Laden halálát okozó rajtaütés 10. évfordulóját – „egy olyan pillanatot, amelyet soha nem fogok elfelejteni” –, hogy megerősítse döntését, miszerint az összes amerikai csapatot kivonja Afganisztánból.

...svg content...Az afgán védelmi minisztérium által 2021. május 3-án közreadott képen egy amerikai (j) és egy afgán katona kezet fog az Antonik támaszpont átadásán május 2-án. Joe Biden amerikai elnök április közepén jelentette be, hogy a NATO országaival közösen kivonulnak Afganisztánból a New York- i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig. MTI/EPA/Afgán védelmi minisztérium
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

„A pokol kapujáig követtük bin Ladent – és elkaptuk” – mondta Biden a Fehér Ház által kiadott nyilatkozatban. „Betartottuk mindazoknak tett ígéretünket, akik szeretteiket elvesztették szeptember 11-én: hogy soha nem felejtjük el azokat, akiket elvesztettünk, és hogy az Egyesült Államok soha nem fog megingatni azon elkötelezettségében, hogy megakadályozza a hazánkat ért újabb támadást.”

Biden, aki a múlt hónapban bejelentette, hogy szeptember 11-ig véget vet Washington leghosszabb háborújának, dicsérő szavakat intézett Barack Obama akkori elnökhöz, amiért 2011-ben jóváhagyta az al-Kaida-vezér ellen irányuló titkos műveletet, továbbá méltatta a bevetést Pakisztánban végrehajtó különleges erőket is – írja a France 24. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

A műveletet távolról, a Fehér Ház zsúfolásig telt terméből figyelve Biden azt mondta, „olyan pillanat volt, amelyet soha nem fogok elfelejteni – a hírszerzési szakemberek, akik fáradságos munkával felkutatták őt; Obama elnök tisztasága és meggyőződése, amikor meghozta a döntést; a csapatunk bátorsága és ügyessége a helyszínen”.

Most, amikor az Egyesült Államok megkezdi utolsó csapatainak kivonását Afganisztánból, Biden úgy fogalmazott: „Az al-Kaida nagymértékben leépült azon a területen. De az Egyesült Államok továbbra is éber marad a világszerte elterjedt terrorista csoportok jelentette fenyegetéssel szemben.”

„Továbbra is figyelemmel fogunk kísérni és meg fogunk szüntetni minden olyan fenyegetést, amely Afganisztánból érkezik felénk, és azon fogunk dolgozni, hogy a hazánkat és érdekeinket fenyegető terrorista fenyegetésekkel szemben fellépjünk, együttműködve a szövetségesekkel és partnerekkel szerte a világon.”