Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Biden szerint Gorbacsov a karrierjét kockáztatta egy másfajta jövőért

Fotó: Mihail Gorbacsovnak, az egykori Szovjetunió utolsó elnökének videoüzenetét vetítik az OBO - Forum épületavató ünnepségén az OBO Bettermann Magyarország Pest megyei Bugyin működő telephelyén 2017. május 5-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 31. - 08:11

Joe Biden, az USA elnöke szerint Mihail Gorbacsov egy olyan ember volt, aki a saját karrierjét kockáztatta egy másfajta jövőért.

Gorbacsov 91 évesen hunyt el, akinek a halálhíre pillanatok alatt elterjedt a médiában, és azóta sokan reagáltak rá. Gyurcsány Ferenc, a volt magyar miniszterelnök szintén így tett, ahogyan Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

Biden ugyancsak megragadta a lehetőséget, hogy mondjon pár szót a legendás egykori szovjet vezetőről, aki globális mértékű hatással volt a politikára. Az USA elnöke szerint a Szovjetunió első és egyetlen elnöke azon ritka vezetők egyike volt, akinek volt bátorsága kockára tenni a karrierjét egy másfajta jövő érdekében.

Kiemelte, ezek egy ritka vezető tettei voltak, egy olyan vezetőé, akinek volt víziója ahhoz, hogy meglássa maga előtt egy lehetséges másfajta a jövőt, és egyúttal volt bátorsága kockáztatni az egész karrierjét ennek megvalósítása érdekében.

„Az eredmény egy biztonságosabb világ és több millió ember nagyobb szabadsága lett.” – idézte Bident a TASZSZ. Az USA elnöke figyelemre méltó látásmóddal rendelkező embernek is nevezte Gorbacsovot, a volt szovjet vezetőt.

Szerinte kevés olyan magas rangú szovjet tisztviselő volt, aki rendelkezett azzal a bátorsággal, melynek hatására beismerte, a dolgoknak változniuk kell. Hozzátette, mindamellett, hogy közösen dolgozott Ronald Reagan amerikai elnökkel a nukleáris fegyverkezési verseny befejezésén, a brutális politikai elnyomás évtizedei után felkarolta a demokratikus reformokat.

Gorbacsov volt az első, aki fényt mutatott az orosz emberek számára egy másik világba, maguk mögött hagyván a totális elszigeteltséget. „Könnyű volt belátni, miért tartották őt világszerte olyan sokan nagyra. Mély részvétünket fejezzük ki családjának és barátainak, valamint azoknak az embereknek, akik profitáltak a jobb világba vetett hitéből. ”