Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
372,01 Ft
Euró
394,63 Ft
Font
462,31 Ft
Bitcoin
63,434 $

Gyurcsány Ferenc reakciója Mihail Gorbacsov halálára

A volt magyar miniszterelnök az elsők között írt pár sort a korábbi szovjet vezető haláláról, akit sokan a mai napig tiszteltek.

Fotó: Mihail Gorbacsov, az egykori Szovjetunió utolsó elnöke a Gorbacsov Alapítvány által megjelentetett életrajzi könyvének a bemutatóján Moszkvában 2016. február 29-én. A Nobel-békedíjas volt párttitkár március 2-án ünnepli a 90. születésnapját. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Mihail Gorbacsov hosszú időt kapott a Földön, több mint 90 évet élt. Már egy ideje tudni lehetett, hogy nincs jól, sokáig küzdött, nemrég pedig örök álomra hajtotta a fejét, amivel az egyik utolsó régi nagy politikus távozott az élők sorából.

Személye részben megosztja a társadalmat, egyesek hősként tekintenek rá, de egy biztos, a nevére mindenki emlékezni fog és a történelem része marad. Gyurcsány Ferenc is megragadta a lehetőséget, hogy írjon róla pár sort.

„Szembenézett a valósággal, a fenntarthatatlannal, az elkerülhetetlennel. Engedte, hadd menjen. Van, hogy ehhez kell a legnagyobb erő és bátorság.” – írta a posztjában Gyurcsány Gorbacsov halála kapcsán.

Hangsúlyozta, az utolsó európai birodalomnak buknia kellett, és szerinte most a háborús feltámasztás kísérlete írja a történelmet. Ahogyan Gyurcsány fogalmazott, a történelmet sokféleképpen lehet írni.

„Az utolsó európai birodalomnak buknia kellett. De mert a birodalmi eszme és álom fennmaradt, a békés leépülés után most a háborús feltámasztás kísérlete írja a történelmet.” – folytatta a volt miniszterelnök.

„Történelmet sokféleképpen lehet írni. Gorbacsov tökéletlen, de jobb világnak nyitott utat. Van okunk ezért megértéssel gondolni rá.” – zárta gondolatait Gyurcsány, aki valószínűleg hamarosan ismét jelentkezni fog.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.