Dollár
392,68 Ft
Euró
411,01 Ft
Font
476,63 Ft
Bitcoin
17,077 $

Beütött a Brexit: se tej, se víz nincs a brit boltok polcain

Fotó: Unsplash/Alexander Andrews
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Brexit és a világjárvány okozta ellátási lánccal kapcsolatos problémák annyira megviselik Satyan Patelt, hogy a London központjában található kisboltjának polcain komoly hiány van vízből és üdítőitalokból egyaránt.

“Múlt héten elfogyott a Coca-Cola. Három hete nem kaptam nagy üveges Eviant. Termékek nélkül nincs üzlet. Ilyen üres polcok mellett úgysem jön be senki a boltba”

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop – mondta Patel.

Az Egyesült Királyságban az üzletek széles köre szenvedett hónapok óta hiányt – a McDonald’s tejes turmixaitól kezdve a sörön át a kocsmák söréig és az Ikea matracaiig. De a vásárlók is üres polcokkal szembesülnek a brit szupermarketekben és élelmiszerboltokban, az olyan alapvető dolgok tekintetében, mint a víz és a tej.

A koronavírus-válság súlyosan megzavarta a globális ellátási láncot, de az ország tavaly év végi válása az Európai Uniótól csak tovább súlyosbította a problémát az Egyesült Királyságban. Az üzletek nem kapnak kiszállítást, mivel az uniós polgárok alkalmazását megnehezítő szabályok miatt a fuvarozó cégek drasztikusan kevés teherautó-vezetőt tudtak alkalmazni.

Sokan, akik a zárlat idején visszatértek hazájukba az Egyesült Királyságból, már nem is tértek vissza. A Co-op, a szövetkezeti szupermarketcsoport azt mondta, hogy “a szállításai tekintetében némi hiányosság tapasztalható”, de a beszállítókkal együttműködve igyekszik gyorsan feltölteni a készleteket. A csoport közölte, hogy 3000 ideiglenes alkalmazottat toboroz, hogy “a raktárak teljes kapacitással működjenek, és a boltok a lehető leggyorsabban feltöltődjenek”.

De hol a tej?

Az AFP arról számolt be, hogy a legfrissebb becslések szerint az Egyesült Királyságban jelenleg mintegy 100 ezer tehergépkocsivezető hiányzik.

“Már korábban is úgy döntöttünk, hogy a koronavírus miatt csökkentjük a készleteinket… de most már több terméket is nehezen tudunk beszerezni, mert egyszerűen nem állnak rendelkezésre”

– mondta Patel.

Egy, az üzlete közelében lévő szupermarketben az üdítőitalok részlegén szinte alig volt palack és a doboz, de a többi polc tele volt. A 22 éves eladó Toma azonban azt mondta, hogy a helyzet eléggé komor.

“Nincs készletünk, nincs semmi a raktárban. Mindenhol hiányosságok vannak. Néha csak bizonyos mennyiséget kapunk, bizonyos termékekből. Még vizünk sincs”

– mondta Toma.

A hiányok a világjárvány kitörésekor kezdődtek, és a Brexit január 1-jei életbe lépése után súlyosbodtak, tette hozzá Toma. Azt is megosztotta, hogy néhány vásárló panaszkodik az áruházi személyzetnek, és “azt mondják, hogy mi vagyunk a hibásak”.

Egy másik nagy szupermarketben London délkeleti részén kevés volt a vizes palack, és a tej is hiányzott a polcokról. Az Iceland fagyasztott élelmiszerek csoportja és a Tesco kiskereskedelmi óriáscég pedig már előre figyelmeztetett a karácsonyi hiányra. Richard Walker, az Iceland vezetője elmondta, hogy a vállalat csökkentette a kiszállításokat, mivel 100 fővel kevesebb sofőrje van, mint amennyire szüksége lenne.

Az Egyesült Királyságban az áruhiány “valószínűleg még egy darabig fennmarad, sőt tovább fokozódhat” – áll a Capital Economics kutatási tanácsadó cég felmérésében. A Brit Iparszövetség e heti jelentése a közúti fuvarozók szövetségére hivatkozva azt állítja, hogy legalább 18 hónapba telik, amíg elegendő nehéz tehergépkocsi-vezetőt képeznek ki a távozók pótlására.