Elrettentette a Brexit a többi országot az EU-ból való kilépéstől

Fotó: Unsplash/Christian Lue
not image

Kornis Vivien

2021.június.24 - 10:28

Elrettenték az EU-ból való kilépéstől a távozáspárti politikusokat a Brexit okozta nehézségek.

A Brexit óta az Egyesült Királyság és az Európai Unió között kialakult, kihívásokkal teli kapcsolat sok országban “kioltotta” az EU-ból való kilépés vágyát – közölte Vicky Pryce, a Közgazdasági és Üzleti Kutatási Központ vezető gazdasági munkatársa szerdán. 

“Az a tény, hogy az Egyesült Királyság nehézségekkel néz szembe, azt jelenti, hogy bárki más nagyon kevés hajlandóságot mutat az EU elhagyására” – jelentette ki Pryce a Birmingham City Egyetem Brexit-tanulmányok Központja által szervezett online tájékoztatón. 

A szakértő a francia Marine Le Pen, az olasz Északi Liga, valamint osztrák és magyar jobboldali pártok eseteire hivatkozott, amelyek szerinte már nem szorgalmazzák országaik kivonását a blokkból. 

“Amióta a Brexit valósággá vált, a kereskedelem egyre kiszámíthatatlanabb” – mondta el David Hearne, a Brexit-tanulmányok Központjának kutatója a Sputnik News beszámolója szerint. 

David Bailey, a Birmingham Business School üzletgazdálkodási professzora szerint politikai szempontból a Brexit látszólag “kész”, de gazdaságilag – hangsúlyozta – “ez egy hosszú távú folyamat, amelynek hosszú távú gazdasági következményei vannak.” 

Az Egyesült Királyságban öt éve tartottak népszavazást az ország EU-ból való távozásáról, az igen szoros állás szerint végül a “távozást” választók arattak győzelmet. A kilépéshez 3 és fél évre volt szüksége az országnak. Boris Johnson nyilatkozata szerint ezzel az Egyesült Királyság “visszaszerezte szuverenitását”.

A Savanta ComRes által végzett közvélemény-kutatás azonban megállapította, hogy öt évvel később az Egyesült Királyság továbbra is ugyanolyan megosztott maradt, mint valaha, de most szűk vezetéssel rendelkeznek azok, akik az EU részesei akarnak lenni.