Felmentették a gyűlöletbeszéd miatt indított eljárásában a népszerű francia ellenzéki politikust

Emmanuel Macron francia elnök (b) fogadja Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés francia ellenzéki párt elnökét a Franciaországot érintő legfontosabb társadalmi és gazdasági kérdésekről január 15-én kezdett országos vitasorozat keretében a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2019. február 6-án. Macron népszavazás kiírását tervezi a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tiltakozó sárgamellényesek követeléseiről. MTI/EPA/REUTERS POOL/Philippe Wojazer
not image

Nagy Noel

2021. május 5. - 00:40

Még egy 2015-ben megosztott bejegyzésért indítottak gyűlöletbeszéd miatt eljárást Marine Le Pen ellenzéki politikus ellen, ám a mai napon számára kedvező ítéletet hozott a bíróság.

A hírhedt szélsőjobboldali francia politikus, Jean-Marie Le Pen lánya az európai jobboldalnak, annak is inkább a szélének egy vezető alakja lett az elmúlt évtized során a Nemzeti Front nevű párt élén, melyet még annak idején édesapja alapított.

Le Pen gyakran nemzeti értékekre hivatkozva alkalmazott erősen bevándorlás- és muszlimellenes politikát, mely jól rezonált a francia társadalom bizonyos rétegeiben, ugyanis a legutóbbi választás során is jól szerepelt a politikus.

A 2022-es elnökválasztáson is várhatóan a legfőbb kihívója lesz Emmanuel Macron elnöknek, ám már nem a Nemzeti Front, hanem az általa alapított Nemzeti Gyűlés élén. A választásokra ráadásul egy számára kedvező hírrel hangolódhat, amelyet egyenesen a bíróság jelentett be.

Le Pen ellen még egy 2015-ös bejegyzés miatt indult eljárás a gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályok megsértése miatt – idézte fel a Reuters. A politikust azzal vádolták, hogy erőszakos üzeneteket osztott meg, melyek alkalmasak az emberi méltósághoz való jog súlyos megsértésére.

A történet arra vezethető vissza, hogy egy francia újságíró Le Pen pártját az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez hasonlította, melyre a politikus úgy válaszolt, hogy a szervezet terroristáiról posztolt ki több képet, ahogy éppen gyilkosság közepén vannak.

Az eset nem kis felháborodást keltett a francia közéletben, melyre tekintettel meg is indították az eljárást Le Pen ellen. A bíróság azonban felmentette a vádak alól, melyet ügyvédje a szólásszabadság győzelmeként aposztrofált.