Már megmutatkozik a Brexit hatása a kereskedelmen

not image

Nagy Noel

2021. február 11. - 12:40

A fuvarozók kereskedelmi szakszervezete szerint körülbelül 68 százalékkal csökkent a Nagy-Britanniából Európai Unióba irányuló exportoknak az aránya a január folyamán, mutatva ezzel a Brexit hatásait.

Mint a Reuters hírügynökség is megjegyzi, a kormány nem erősítette meg még hivatalos formában a szakszervezet adatait, azt viszont kijelentették, hogy nagyon minimális zavart okozott a határokon és a kereskedelemben a britek kilépése.

Az év kezdete óta a vállalatokra és a fuvarozókra vonatkozó szabályozások teljesen megváltoztak, új kereskedelmi egyezmények szabályaihoz kell igazítani a tevékenységüket, Észak-Írország esetében például teljesen új rendszereket vezettek be, amikhez eddig nem szoktak hozzá.

Egyes cégeknél például jelentős problémát okozott a vámáru-nyilatkozatok megtétele, valamint az egészségügyi bizonyítványok vagy okiratok felmutatása, ugyanis ezt is kötelezővé tették számos helyen a koronavírus-járványra tekintettel.

A fuvarozók szakszervezete szerint pedig ahhoz vezetett, hogy 68 százalékkal, vagyis több mint kétharmaddal csökkentek a britek exportjai január óta. Mint a szakszervezeti vezető megjegyezte, rendkívül frusztráló, hogy a miniszterek nem hallgattak a tárgyalások során a szakértőkre és a kereskedőkre.

A kormány állítja, hogy a kereskedelemben viszont semmi különösebb probléma nincs, minden a terv szerint halad, és a koronavírus-járvány ellenére normális szinteken van, ezért nem ismerik el a szakszervezet állításait.

A Brexit és a koronavírus-járvány együtthatása miatt rengetegen aggódnak a brit gazdaság jövője miatt, amely így két frontról szenvedett el hatalmas ütést. Egészen az utolsó pillanatokig úgy tűnt, a megállapodás sem jöhet össze, annyira különböztek a nézetek, de végül sikerült megegyezni az Európai Unióval a békés elválásról.