Az elkövetkező napokban jelentősen megemelkedhet a napi fertőzésszám

Budapest, 2020. június 17. Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. A tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2020. november 3. - 12:12

Hétfőn rekordmagas számú koronavírus-fertőzöttet és áldozatot regisztráltak Magyarországon, az operatív törzs pedig ezzel kapcsolatban tartotta meg szokásos sajtótájékoztatóját.

Hétfőn rekordmagas számú koronavírus-fertőzöttet és áldozatot regisztráltak Magyarországon, az operatív törzs pedig ezzel kapcsolatban tartotta meg szokásos sajtótájékoztatóját.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília helyett Galgóczi Ágnes epidemiológus számolt be az aktuális helyzetről. A járványügyi szakértő összegezte a napi adatokat, melyek szerint 3 989 COVID-19 beteget azonosítottak, 84-en hunytak el, így az aktív fertőzöttek száma 63 940 főre, míg az áldozatoké 1 973 főre emelkedett.

A magyar települések mintegy 80 százalékában már találtak legalább egy koronavírusos pácienst, ami azt jelenti, hogy hazánkban szinte bárhol felbukkanhat a fertőzés. Galgóczi hozzátette, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációján alapuló szennyvízvizsgálatok szerint a járvány második hulláma emelkedő szakaszba lépett, így az elkövetkező napokban a fertőzésszámok további növekedésére számíthatunk.

Galgóczi kiemelte, a maszkok rendeltetésszerű viselése rendkívül fontos, ezért minden esetben tiszta kézzel helyezzük fel őket arcunkra, gondosan eltakarva velük az orrunkat és a szánkat.

Az ORFK szóvivője, Gál Kristóf elmondta, a rendőrök összesen 83 alkalommal intézkedtek hétfőn a járványvédelmi szabályok megsértőivel szemben, 65 állampolgár esetében a figyelmeztetésen kívül letartóztatásra is sor került. Az egyik szabálysértő egy herceghalmi férfi volt, aki a felszólítás ellenére sem vette fel a maszkot, így őt bilincsben vitték el a vasútállomásról.

A kormány ma fog ülésezni, Orbán Viktor a késő esti órákban tehet bejelentést arról, miként döntöttek az újabb szabályokról és óvintézkedésekről. Galgóczi közölte, jelenleg 30 894 karantént rendeltek el, csak hétfőn 8 ezerrel emelkedett meg az izolációk száma.

Az epidemiológus a feltett kérdésekre válaszolva elmondta, az országban egészen pontosan 1 071 átvezényelt egészségügyi dolgozó végzi a munkáját.