Húsvétig ne számítsunk arra, hogy vége lesz a koronavírus-járványnak

Budapest, 2020. április 27. Védőmaszkot viselő utasok a Széll Kálmán téri metróálllomás mozgólépcsőjén 2020. április 27-én. Ettől a naptól csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira, s így lehet csak boltba menni és taxival utazni a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Az intézkedés nem vonatkozik a 6 éven aluli utasokra. A rendelkezés betartásának elősegítése érdekében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Főpolgármesteri Hivatal több csomópontban mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóknak. MTI/Szigetváry Zsolt
not image

Kulcsár Péter

2020. november 3. - 07:42

Christian Drosten, a berlini Charité kórház virológus professzora szerint még a folyamatos lezárások ellenére sem elképzelhető, hogy enyhülhet a pandémia terjedése jövő tavaszig.

Christian Drosten, a berlini Charité kórház virológus professzora szerint még a folyamatos lezárások ellenére sem elképzelhető, hogy enyhülhet a pandémia terjedése jövő tavaszig.

A Neue Osnabrücker Zeitung lapnak adott interjúban Drosten kiemelte, egy dolog biztos, mégpedig az, hogy a pandémiának húsvétig nem lesz vége:

“Legkorábban jövő nyáron javulhat az életünk, és pozitív irányba fordulhat a helyzet abban az esetben, ha az intenzíven emelkedő fertőzöttek számát kontrollálni tudjuk.”

A szakember hozzátette, jó döntésként értékeli a kormány azon rendeletét, miszerint az iskolákat az egészségügyi krízis végéig nyitva tartják, hiszen a gyerekeknél a legkisebb az esélye fertőzés esetén a szövődmények kialakulásának.

Drosten közölte, kizárólag a villámgyors tesztelés lehet a legjobb fegyver a pandémia megfékezésére:

“Ha rendelkezésünkre állnának megfelelő mennyiségű tesztek, folyamatosan leellenőrizhetnénk a kockázati csoporthoz tartozó embereket, így kiszűrhetnénk a potenciálisan fertőző személyeket viszonylag alacsony költségek mellett.”

A virológus hangsúlyozta, az ilyen speciális tesztekkel nemcsak azt tudnák meghatározni, ki kapta el a koronavírust, hanem azt is, éppen ki vált fertőzőképessé, ezáltal könnyebb lenne eldönteni, kit küldjenek hatósági házi karanténba, illetve a kontaktkutatás is gördülékenyebben történhetne.

Drosten azt reméli, Nemétországban az elkövetkező hetekben berobbanhat a tesztelések száma, ami pozitívan befolyásolhatja a járvány lefolyását:

“A legjobb az lenne, ha mindannyian úgy viselkednénk, mint lehetséges vírushordozók, így megvédhetünk másokat attól, hogy megfertőződjenek. Ne csupán önmagunkra figyeljünk – ezzel ugyanis veszélyeztethetjük embertársainkat.”