Mégsem okoznak anyatejjel kapcsolatos problémákat az mRNS-vakcinák

MTI/Vasvári Tamás
not image

Kulcsár Péter

2021. július 8. - 09:57

Nem okoznak anyatejet érintő gondokat a szoptató kismamáknak az mRNS-technológián alapuló koronavírus elleni védőoltások.

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának vezetője, Stepahnie Gaw arra a megállapításra jutott, hogy az oltáson áteső anyáknak nem kell abbahagyniuk a szoptatást – olvasható az MTI tudósításában.

A vizsgálatok során hét beoltott nőtől vett 17 tejminta egyikében sem volt kimutatható az oltóanyagból származó mRNS (hírvivő RNS). Fontos megjegyezni, hogy ez az alanyszám tudományos szempontból nagyon alacsony, így egyelőre messzemenő következtetéseket nem lehet levonni a kutatásból.

A résztvevők közül öten kaptak a Biontech/Pfizer-, ketten pedig Moderna-oltást. A mintákat az oltás előtt, majd azt követően négy és 48 órával vették le. Az eredmények fontos korai bizonyítékai annak, hogy az oltóanyagban lévő mRNS nem kerül át a csecsemőbe – írják a tudósok, hangsúlyozva ugyanakkor a résztvevők alacsony számát.

A hírvivő RNS (mRNS) molekulák segítségével ártalmatlan vírusfehérje-szakaszok termelődnek az emberi szervezetben, így a szervezet immunválaszt alakít ki a későbbi fertőzés megelőzésére vagy leküzdésére.

Amikor az ember védőoltást kap, a sejtjei leolvassák a genetikai utasításokat, és a vírus külső felületén elhelyezkedő úgynevezett tüskefehérjék kisebb elemeit állítják elő. Az élő vírus ezeket használja arra, hogy bejusson a test sejtjeibe, szaporodjon és ezáltal okozzon betegséget. A védőoltás után az emberi szervezet immunrendszere idegen anyagként azonosítja ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és fehérvérsejteket termel ellene.

Szakértők szerint az oltás nyomán képződő antitestek az anyatejen keresztül az újszülöttbe kerülve úgynevezett fészekimmunitást alakítanak ki, és védelmet biztosítanak a gyereknek.