Az alkoholnál is erősebben roncsolja az agysejteket az űrutazás

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 14. - 16:30

Rossz hírt kaptak a leendő űrturisták, svéd és orosz kutatók ugyanis bebizonyították, hogy az univerzumban való huzamosabb tartózkodás szellemi leépülést eredményezhet idős korban.

A JAMA Neurology tudományos folyóirat hétfői számában jelent meg egy felettébb érdekes tanulmány, amelyben svéd és orosz tudósok számoltak be legfrissebb vizsgálatuk eredményéről, melyben az űrutazás agyra mért hatását vették górcső alá.

Összesen öt űrhajóst követtek nyomon öt és fél hónapon keresztül, miközben vérminták alapján elemezték az egészségi állapotukat. Rájöttek, hogy a Nemzetközi Űrállomáson való tartózkodásuk során a vérükben található biomarkerek jelezték, hogy károsodtak az agysejtek, ami később komoly rendellenességekkel járhat.

Esetükben szerencsére csupán rövid távú agysorvadásról volt szó, ahhoz ugyanis, hogy valóban markáns károsodás történjen, hosszú éveket kellene eltölteniük a súlytalanság állapotában.

A tanulmány főszerzője, a Göteborgi Egyetem neurológusa, Henrik Zetterberg közölte, az űrturizmus térnyerésével egyre nagyobb figyelmet kellene szentelni az asztronauták egészségének megőrzésére, előtérbe helyezve az idegrendszer karbantartását.

A tudósok abban bíznak, hogy a közeljövőben megalkothatnak olyan speciális kezelési módszereket és gyógymódokat, melyek révén minimalizálható az űrutazással járó komplikációk felbukkanása az idős korba érkezve.

Azt szintén fontosnak tartják, hogy alapvető kiképzés nélkül ne mehessenek ki az univerzumba a turisták, hiszen fizikai terheléses tesztek hiányában képtelenség előrejelezni, milyen hatással lehet szervezetükre a mikrogravitáció.