Akár vakcina hiányában is eltűnhet a koronavírus?

not image

Kulcsár Péter

2020. június 22. - 22:15

A COVID-19 járvány már messze nem annyira veszélyes, mint a kezdetekkor – vélekedett róla az egyik olasz járványspecialista.

A COVID-19 járvány már messze nem annyira veszélyes, mint a kezdetekkor – vélekedett róla az egyik olasz járványspecialista.

Matteo Bassetti a Sunday Telegraph-nak adott nyilatkozatában elmondta, a vírus egy “agresszív tigrisből vadmacskává változott.” A szakember meg van győződve arról, hogy még védőoltás nélkül is elpusztulhat a kórokozó, a kijelentéseit azonban túlzottan optimistának találták a kollégái.

“Márciusban még agresszív tigris volt, áprilisra már vadmacska lett. Még a 80 és 90 évesek is nyugodtan ülnek az ágyaikon és lélegeznek mindenféle segítség nélkül. Hasonló állapotban lévő páciensek korábban két vagy három napon belül meghaltak volna.”

Bassetti hozzátette, szerinte a vírus egyértelműen veszített a fertőzőképességéből, a tünetek súlyossága szintén enyhülhetett. Tavasz elején még komoly légzőszervi panaszokkal érkeztek a páciensek a kórházakba, akik azonnali oxigén-utánpótlást igényeltek, sokaknál pedig tüdőgyulladás alakult ki.

“Az utóbbi négy hétben teljesen más képet mutat a helyzet, ha a járvány agresszivitásának mintáját nézzük.”

A professzor úgy gondolja, több oka is lehet a koronavírus intenzitásával kapcsolatos csökkenésnek. Legfőképpen talán a széleskörű lezárások járulhattak hozzá a gyengüléshez, mivel fertőzés esetén az emberek sokkal kisebb dózisú kórokozót kaphatnak csak el.

“Kevesebb mennyiségű vírussal fertőződhet meg a légzőrendszer, ami a genetikai mutációk miatt lehetséges, bár ezt még tudományosan senki sem bizonyította”, mondta Bassetti.

A járványügyi szakorvos június elejétől hangoztatja, hogy a COVID-19 pandémia Olaszországban jelentősen alábbhagyott. A hozzáállásáért több szakmabeli is élesen kritizálta Bassettit, mivel úgy vélik, az embereknek hamis biztonságérzetet adhatnak a pozitív szavak.

A Glasgowi Egyetem orvosa, Oscar MacLean szintén kifejezte nemtetszését az olasz professzor kijelentései kapcsán:

“Az állításait semmilyen tudományos munkával nem tudja alátámasztani, pusztán saját megfigyelései alapján foglalt állást. Bár a mutációk valóban gyengíthetik a vírust, semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a kórokozó bármiféle módon változott volna.”

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/a-koronavirus-masodik-hullama-pszichesen-lehet-igazan-pusztito/