Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,38 Ft
Euró
397,59 Ft
Font
471,06 Ft
Bitcoin
65,922 $

Mi történik az agyunkkal, amikor elkalandozunk? Itt a válasz

A kutatás vezetője szerint ez fontos következményekkel járhat az emberi tapasztalat számos aspektusának vizsgálatában, mint például az intelligencia vagy a boldogság.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az emberi agynak legtöbbször nincs is szüksége külső ingerekre ahhoz, hogy szórakoztasson minket: egyes becslések szerint az elme az idő akár 30%-ában nem direkt feladatokra koncentrál, hanem egyszerűen elkalandozik. A tudósok viszonylag keveset tudnak arról, hogy mi is történik valójában az agyban ez idő alatt, ám egy új tanulmánynak sikerült azonosítani az agyi tevékenység egy jellegzetes mintázatát, amely akkor lángol fel, ha hagyjuk elkalandozni.

A kutatók azt találták, hogy az agy memóriaközpontjaiból kiinduló „éles hullámoknak” nevezett minták gyakrabban fordulnak elő, ha nem direkt feladatokra fókuszálunk – számolt be a 24.hu az IFLScience cikkére hivatkozva. Mint írják, a japán kutatók 10 epilepsziás betegnél vizsgálták meg, mi történik e folyamat során: mindegyik résztvevő agyába elektródákat ültettek, hogy nyomon kövessék a rohamok aktivitását, a hippocampusban vagy a parahippocampus gyrusban (két olyan agyterületen, amelyek mélyen összefüggenek a memóriával).

A 10 napos megfigyelés során amellett, hogy élesebb aktivitást figyeltek meg az elkalandozás közben, a minták gyakran éjszaka is beindultak, tehát feltehetően az alvás és az álmodás folyamata is hatással van erre a folyamatra. Bár a kutatók szerint epilepsziás betegek voltak az alanyok, a korábbi, más fajokat és módszereket használó tanulmányok is hasonló eredményre jutottak – emelik ki a cikkben. A szerzők ennek nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy az agy temporális lebeny mediális részének – ahol a hippocampus és a parahippocampus található – fontos szerepe van az öngenerált állapotokban.

Takamitsu Iwata, a kutatás vezetője hozzátette azt is, ennek fontos következményei lehetnek az emberi tapasztalat számos aspektusának vizsgálatában, mint például az intelligencia vagy a boldogság. De korábban arról is beszámoltunk, hogy az agyszövetek hibernálása többé nem sci-fi, már a károsodástól sem kell tartani: nagyon fontos előrelépést értek el kínai orvosok, pár éve ez még elképzelhetetlen volt. Aki szívesen olvasna többet a témával kapcsolatos részletekről, ebben a cikkben elérheti.

Emellett azt is megírtuk, hogy autoimmun betegségekre utalhat az, ha valakit gyakran gyötörnek rémálmok és ébrenlét közbeni lidércnyomások. Az orvosok a több mint 600 lupuszos páciens és 400 orvos részvételével készített kutatás eredményei alapján úgy vélik, ezek a rémálmok és hallucinációk előjelei lehetnek a kialakuló autoimmun betegségnek, így ha valaki már ekkor segítséget kér, korai szakaszban kezelni kezdhetik, mielőtt állapota súlyosbodna.

Kiütéssel nyert Németország Skócia ellen az Eb első meccsén

Németország a legkisebb esélyt sem adta meg arra Skóciának az Európa-bajnokság első mérkőzésén, hogy meglepetést okozzon.