Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,75 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
64,253 $

A koronavírus miatt elválasztják édesanyjuktól az újszülötteket

Az egészségügyi ellátásban dolgozók nap mint nap azért küzdenek, hogy a koronavírus-járvány idején is minden ember életét megmenthessék, nincs ez másképp az újszülöttekkel sem, akik fokozott védelmet igényelnek sérülékenységük miatt.

...svg content...Fotó: Flickr/Philippe Put
Egészség/Életmód
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A BMJ Global Health új publikációja szerint a koronavírus-járvány nagyban befolyásolja a kicsi és beteg újszülöttek ellátásának minőségét a világ minden táján, és jelentősen veszélyezteti az életmentő beavatkozások időben történő végrehajtását is.

A tanulmány az első közzétett felmérés, amely a pandémiában született kicsi és beteg újszülöttekre összpontosít. Egy online kérdőív segítségével a kutatócsoport a világ 62 országából, több ezer újszülött egészségügyi adatait vizsgálta meg, összegyűjtve a világjárvány újszülöttgondozásra gyakorolt ​​hatását. Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

A válaszadók 85 százaléka elsősorban saját egészségét féltette, azonban többen jelezték, hogy a stressz és a biztonsági előírások megszegése is komoly aggályokat vet fel az újszülöttek gondozásának kérdésében. Egyes kórházak arról számoltak be, hogy az újszülöttek megfelelő gondozásához szükséges eszközöket a koronavírus-fertőzöttek kezelése miatt áthelyezték, a legkomolyabb problémát azonban az oxigénhiány okozza.

A kutatást végzők a felmérés alapján arra a döntő megállapításra jutottak, hogy a koronavírus-járvány idején az egészségügyi dolgozók nem szívesen alkalmazzák a korábbi gyakorlatot, ahol az újszülöttek közvetlen kapcsolatban lehettek édesanyjukkal már a születés után, inkább elválasztják őket a fertőzésveszély miatt.

Az újszülöttek a legkiszolgáltatottabbak világszerte, évente 2,5 millió újszülött hal meg a születésétől számított 28 napon belül, és több mint 80 százalékuk alacsony testsúllyal jön világra. Ennek ellenére korábban a kicsi és beteg újszülötteket nem vették figyelembe a pandémiával kapcsolatos negatív következmények globális értékelésében.

Összesen 1120 résztvevő válaszolt a multidiszciplináris csapat által tervezett felmérésre, melyben az egészségügyi dolgozók a szokásosnál magasabb stresszről számoltak be, 85 százalékuk féltette saját egészségét. A válaszadók több mint 70 százaléka számolt be a jó minőségű maszkok hiányáról, továbbá az egészségügyi szolgáltatók kevesebb, mint egyötöde fejezte ki bizalmát a koronavírus-fertőzött anyák újszülöttjeinek kezelésére vonatkozó irányelvekkel kapcsolatban.