Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,23 Ft
Euró
389,34 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,398 $

Hivatalos: európai jóváhagyás előtt a covid elleni vakcina, amiből csak egy adagot adnak be

A Johnson & Johnson gyógyszeripari óriás benyújtotta engedélykérelmét az általuk kifejlesztett vakcina jóváhagyására az EU-ban, melyről nagy valószínűséggel még március közepéig döntést hoz majd a bizottság.

MTI/AP/Johnson & Johnson
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Amennyiben zöld utat kap, úgy az egydózisos oltóanyag a negyedik vakcina lesz, melynek használatát engedélyezi az Európai Gyógyszerügynökség. A Johnson & Johnson vállalat most a többi gyártóhoz hasonlóan egy feltételes forgalomba hozatali engedélyért folyamodott a bizottsághoz.

A szabályozó hatóság szakértői hivatalosan március közepéig formálhatnak véleményt az oltóanyagról, feltéve, ha a vállalat által kifejlesztett vakcina hatékonysága, biztonságossága és minősége megfelel az előírtaknak, ugyanis az oltóanyag vizsgálata már december elseje óta tart. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A másik három, az EU tagállamaiban is engedélyezett vakcina az AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a Moderna által kifejlesztett oltóanyag, melyeket jelenleg is alkalmaznak a tagországokban, ám a szállítási kapacitást érintő problémák miatt előnyös lenne, ha egy újabb biztonságos vakcinához juthatnának a tagállamok.

A Medical Xpress értesülései szerint az Európai Bizottság 200 millió adag vakcinát kötött le a Johnson & Johnson által kifejlesztett oltóanyagból, kilátásba helyezve további 200 millió adagra vonatkozó kérelmét. Amennyiben az oltóanyag megkapja a feltételes engedélyt, úgy júniusig 100 millió adag vakcinát kellene rendelkezésre bocsátania a vállalatnak az EU felé.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.