Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,22 Ft
Euró
385,85 Ft
Font
451,46 Ft
Bitcoin
71,330 $

A legfrissebb adatok alapján a dél-afrikai vírustörzs esetében kevésbé hatékonyak a vakcinák

Két koronavírus ellen kifejlesztett vakcina klinikai vizsgálata során megállapításra került, hogy az új, dél-afrikai mutáció csökkenti a vírus elleni védekezőképességet, így valóban egyre sürgetőbb, hogy minél több embert oltsanak be világszerte.

Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Nocanax Inc. és a Johnson & Johnson oltásainak vizsgálata egy fontos eszköze lehet a világszerte pusztító koronavírus-járvány megfékezésében, mely eddig több mint 101 millió embert fertőzött meg, s melyben eddig több mint kétmillió ember vesztette életét.

A vállalatok előzetes eredményei alapján az oltóanyagok sajnos kevésbé bizonyultak hatékonynak a dél-afrikai vírustörzs esetében, így egyértelműen kijelenthető, hogy az vuhani vírus ellen kifejlesztett vakcinák nem feltétlen hatásosak az új mutáns törzsek ellen. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

A Novavax csütörtökön jelentette be vizsgálati eredményeit, melyek szerint vakcinájuk összességében 50 százalékban bizonyult hatékonynak a koronavírus ellen a dél-afrikai törzs esetében. Az Egyesült Királyság utolsó stádiumú eredményei azonban 89,3 százalékos hatékonyságot mutattak a koronavírus-fertőzés ellen.

A Reuters azt írja, a régiókat tekintve kifejezetten jelentős különbségek rajzolódtak ki, az Egyesült Államokban ugyanis azon héten, mikor az első dél-afrikai törzzsel megfertőzött beteget regisztrálták az oltás hatékonysága elérte a 72 százalékot, szemben Dél-Afrikával, ahol csupán 57 százalék volt az arány, miközben a koronavírus-fertőzöttek 95 százaléka az új mutációval lett azonosítva.

Az új eredmények így komoly kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a Pfizer/BioNTech, valamint a Moderna közel 95 százalékos hatékonysággal bíró vakcinái miként teljesítenek majd az új mutációk ellen, a szakemberek szerint pedig az új mutációk egy új járvány fognak elindítani világszerte.