Clouds
21 Budapest
Dollár
359,72 Ft
Euró
388,30 Ft
Font
433,51 Ft
Bitcoin
23,455 $

A brit és a dél-afrikai koronavírustörzzsel szemben is hatásosak a Moderna vakcinái

Mezőberény, 2021. január 17. Nagy Hajnalka diplomás ápoló a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját készíti elő oltáshoz a Mezőberényi Református Szeretetotthonban 2021. január 17-én. MTI/Rosta Tibor
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A gyógyszeripari vállalat legújabb közleményéből kiderült, hogy a saját fejlesztésű védőoltásaik maximális védelmet biztosítanak az eddig felfedezett koronavírus-mutációkkal szemben.

A Moderna készítményeit a Pfizer után másodikként hitelesítették és hagyták jóvá a gyógyszerfelügyeletek mind az Egyesült Államokban, mind Európában, azóta pedig a napi oltási rutin részeivé váltak.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Az Európai Uniós tagállamok közül Magyarország is több ezer Moderna-vakcinát igényelt, amelyekkel viszonylag nagy arányban be is oltották a frontvonalakban tevékenykedő egészségügyi dolgozókat.

December közepén az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson bejelentette, hogy a szigetországban felbukkant egy, az eredeti variánsnál 70 százalékkal fertőzőképesebb covid-törzs. Nem sokkal később a Dél-afrikai Köztársaság államfője arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy országukban is rátaláltak egy új mutánsra, ami szintén erélyesebb az alapváltozathoz képest.

A hírek hallatán több ország lezárta az államhatárokat, és felfüggesztették a Nagy-Britanniából, illetve Dél-Afrikából érkező járatokat, azonban több esetben ez már túl későn történt, hiszen addigra már elszaporodott a kórokozó.

A legnagyobb kérdést a vakcinák hatékonysága jelentette, ugyanis nem lehetett tudni, milyen effektivitási mutatókkal rendelkezhetnek az alig egy év alatt kifejlesztett védőoltások az új törzsek tekintetében.

A Moderna mai közleményében megerősítették, hogy a tanulmányok előzetes eredményei alapján a koronavírus elleni védőoltás mind a brit, mind a dél-afrikai variánsra hat, így mostantól biztosra vehetjük, hogy a vakcina hatékonyságán nem ejthetnek csorbát az új mutációk – olvasható a CBC News Alerts tweetjében.

A biotechnológiai vállalat kutatói hozzátették, a dél-afrikai változat sokkal erősebb, ezáltal a vakcina valamelyest gyengébben fejti ki hatását ellene, de már fejlesztés alatt áll egy plusz alternatív dózis, amellyel felerősíthetik az immunrendszert, ezért nem kell tartanunk a vakcinációs programok beszüntetésétől.