Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,19 Ft
Euró
385,91 Ft
Font
449,39 Ft
Bitcoin
64,126 $

Fraktál univerzumok lehetnek a fekete lyukak belsejében

A fizika jelenlegi törvényeivel szöges ellentétben álló felfedezés az egész tudományágat a feje tetejére állíthatja, ha be tudják bizonyítani az igazságtartalmát.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A fizika jelenlegi törvényeivel szöges ellentétben álló felfedezés az egész tudományágat a feje tetejére állíthatja, ha be tudják bizonyítani az igazságtartalmát.

Paul Sutter asztrofizikus a Live Science magazinnak adott interjúban az arxiv.org online tudományos folyóiratban közzétett tanulmányról számolt be nemrég, amelyben arról írnak, hogy a fekete lyukakon belül fraktál világegyetemek alakulhattak ki. Soron kívül Életveszélyes állapotban van Robert Fico, mentőhelikopterrel szállították kórházba

„Egy mini fraktál univerzumról lehet szó, ami kisebb és nagyobb mértékben ismételheti végtelenségig saját maga mintáit. Emberi ésszel felfoghatatlan, mi történne, ha egy ilyen világon keresztülutaznánk – az biztos, hogy furcsa kaland lenne.”

magyarázta Sutter.

A Stanford Egyetem professzorai és további szerzők által készített publikációban az úgynevezett anti-de Sitter fekete lyukakat vették tüzetesebb górcső alá. Ezeket az objektumokat valójában még nem fedezték fel a világűrben, mindössze feltételezik, hogy létezhetnek.

„A kutatók rájöttek, hogy a szupravezető fekete lyukak belső régióiban állandóan táguló, miniatűr univerzumok találhatóak, ahol a tér eltérő mértékben, különböző irányban nyúlhat meg és deformálódhat.”

mondta Sutter.

Sutter elemzése szerint a szóban forgó tudományos irat sokszor nehezen értelmezhető, a tartalma pedig bizonytalan – a tudósok például nem tudták megmondani, mi történhet akkor, ha beállna a szingularitás, vagyis a fekete lyuk sűrűsége végtelenné válna.

Mindenesetre meglepő tapasztalni, hogy az elméleti fizikusok nem tétlenkednek még koronavírus-járvány idején sem, még ha ezzel a teljes tudomány jelenleg ismeretes határait is feszegetik.

„Ki tudja, mit találnánk egy szupravezető fekete lyuk közepében. Én biztosan élvezném az oda tartó utat.”

poénkodott Sutter.