Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Új reményt kaptak a szorongással küzdő emberek egy kutatás során

Új reményt kaptak a szorongással küzdő emberek egy kutatás során

Új reményt kaptak a szorongással küzdő emberek egy kutatás során
Shutterstock/Illusztráció

Egy új amerikai kutatás szerint a szorongásos zavarokkal élő emberek agyában alacsonyabb a kolin szintje, ami egy eddig kevésbé ismert biokémiai tényező lehet a mentális betegségek kialakulásában.

A UC Davis Health szakemberei a Molecular Psychiatry című, a Nature kiadóhoz tartozó folyóiratban közölték eredményeiket, amelyek 25 korábbi tanulmány metaelemzésén alapulnak. A vizsgálat során 370 szorongásos zavarral élő és 342 egészséges résztvevő agyi neurometabolit-szintjeit hasonlították össze.

A cikk a videó után folytatódik

Az elemzés kimutatta, hogy a kolin – amely alapvető tápanyag az agyműködéshez – átlagosan 8%-kal alacsonyabb volt a szorongásos betegeknél, különösen a prefrontális kéregben, ami a gondolkodás, az érzelmi szabályozás és a döntéshozatal központja.

Jason Smucny, a tanulmány társszerzője és a pszichiátria tanszék adjunktusa: „Ez az első metaelemzés, amely kémiai mintázatot mutat ki a szorongásos zavarokban. Ez arra utal, hogy a táplálkozási megközelítések – például a megfelelő kolinpótlás – segíthetnek helyreállítani az agyi kémiai egyensúlyt és javítani a betegek kilátásait.”

A kolin támogatja a sejthártyák működését, valamint kulcsfontosságú az emlékezet, a hangulat és az izomműködés szempontjából. Mivel a szervezet csak kis mennyiséget állít elő belőle, a legtöbb kolint étkezés útján kell bevinni – emelte ki a Sciencedaily.

Richard Maddock, a kutatás vezető szerzője és a UC Davis pszichiátria tanszékének professzora hozzátette: „A szorongásos zavarok a leggyakoribb mentális betegségek az Egyesült Államokban, a felnőttek mintegy 30%-át érintik. Ezek rendkívül megterhelőek lehetnek, és sok ember nem kap megfelelő kezelést.”

A kutatók proton mágneses rezonancia spektroszkópiát (1H-MRS) alkalmaztak, amely az MRI technológián alapul, de nem képeket készít, hanem az agyszövet kémiai összetételét méri. Maddock korábbi munkái már kimutatták az alacsonyabb kolinszintet pánikbetegségben szenvedőknél, ezért döntöttek a nagyobb léptékű metaelemzés mellett. „A 8%-kal alacsonyabb mennyiség nem hangzik soknak, de az agyban ez jelentős” – hangsúlyozta Maddock.

A kutatók szerint a szorongásos zavarokra jellemző fokozott „harcolj vagy menekülj” reakció növelheti az agy kolinigényét, ami csökkentheti a rendelkezésre álló szintet. „Még nem tudjuk, hogy a kolinbevitel növelése az étrendben valóban csökkenti-e a szorongást. További kutatásokra van szükség. Az embereknek nem szabad nagy mennyiségű kolinkiegészítőt szedniük.”

A professzor kiemelte a kiegyensúlyozott étrend fontosságát: „Akinek szorongásos zavara van, érdemes megnéznie, hogy eléri-e a napi ajánlott kolinbevitelt. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az Egyesült Államokban a legtöbb ember – beleértve a gyerekeket is – nem jut hozzá a szükséges mennyiséghez. Egyes omega-3 zsírsavak, például a lazacban találhatók, különösen jó forrásai lehetnek a kolinnak az agy számára.” A kolinban gazdag ételek közé tartozik a marhamáj, a tojássárgája, a marhahús, a csirke, a hal, a szójabab és a tej.