Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,51 Ft
Euró
389,40 Ft
Font
453,56 Ft
Bitcoin
61,712 $

Földönkívüli élet nyomaira bukkantak a Vénuszon

Radikális változások történtek a földönkívüli élet kutatásában, ugyanis a Mars helyett most a Vénuszt vették tüzetesebben górcső alá a csillagászok, és rájöttek, hogy a rendkívül mérgező atmoszférával rendelkező bolygón akár mikroorganizmusok is tanyázhatnak.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Radikális változások történtek a földönkívüli élet kutatásában, ugyanis a Mars helyett most a Vénuszt vették tüzetesebben górcső alá a csillagászok, és rájöttek, hogy a rendkívül mérgező atmoszférával rendelkező bolygón akár mikroorganizmusok is tanyázhatnak.

Jim Bridenstine, a NASA adminisztrátora tegnap a Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, hogy nem várt felfedezést tettek az Esthajnalcsillag néven közismert Vénusz kapcsán: Soron kívül Lehúzta a vécén újszülött gyermekét egy 15 éves lány, vádat emeltek ellene

„Élet a Vénuszon? Az anaerob biológia melléktermékeként keletkező foszfin felderítésével talán a legjelentősebb fejlődést értük el a földönkívüli életet megcélzó kutatások során. Tíz éve a NASA mikrobiális élet nyomaira bukkant a Föld légkörében 36,5 ezer kilométeres magasságban. Most a Vénuszt kell megvizsgálnunk.”

A foszfin, vagy másik nevén a foszfor-hidrogén egy mérgező gáz, ami kétféleképpen jöhet létre – vagy szervetlen kémiai reakciók végén, vagy pedig oxigén nélküli szaporodásra képes mikrobák melléktermékeként.

Habár a tudósok már nagyjából egy évtizede tudták, hogy a Vénusz atmoszférája dúskál foszfinban, a Massachusettsi Technológiai Intézet és a brit Cardiff Egyetem legutóbbi, Nature tudományos lapban megjelent tanulmányában bizonyították csak be, hogy az egyetlen lehetséges magyarázata a foszfor-hidrogén jelenlétének az, hogy ezeket a mérgező gázokat mikroorganizmusok állítják elő.

Oroszország a 2020-as évek végén indíthatja útjának a Venera-D missziót, amivel hosszú idő után újból landolhatnak a kietlen bolygó felszínén, ahol gyakoriak a 420 Celsius-fokhoz közeli hőmérsékletek.

Ljudmila Zaszova, a küldetés kutatócsapatának vezetője a Sputnik News hírportálnak elmondta, a Venera segítségével akár könnyedén gyűjthetnek mintákat a bolygó szóban forgó felhőiből:

„A Venerán lesz egy ballonszondánk, ami képes változtatni a magasságát, ezen kívül felszereljük majd mikroszkóppal és egyéb eszközökkel is. Fokozott hangsúlyt fektetünk arra, hogy mintákat vehessünk a foszfinból.”

Katasztrófahelyzetet hirdettek Texasban, életveszélyes áradásokra figyelmeztetnek

A viharos időjárás súlyos áradásokkal fenyeget Texasban.

Elgázolt egy embert a vonat Érdnél, késő estig helyszínelhetnek

Újabb és újabb vonatgázolásokat jelentenek be, most épp Érdnél történt baleset, ami miatt várhatóan késő estig csak vágányon fognak haladni a vonatok az érintett szakaszon.