Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Időszakos böjt segíthet a cukorbetegeken? Erre jutott egy új kutatás

A szakértők kiemelték: az egyik jól ismert diéta követésével a vizsgálatban résztvevők 80 százalékánál remisszióba került a betegség.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy friss tanulmány szerint az időszakos böjt segíthet a korai 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek lefogyni, javítani a vércukorszintjüket, valamint csökkenteni a vérnyomásukat. Mint írják, a vizsgálat során a körülbelül 400 kínai résztvevő egyik csoportja a cukorbetegség elleni metformint vagy empagliflozint szedte, egy másik pedig 5:2 arányú időszakos böjtöt követett (vagyis a hét két nem egymást követő napján böjtöltek, a másik ötöt normál reggelivel és ebéddel töltötték).

A 16 hetes vizsgálat végére a diétázó résztvevők vércukorszintje 1,9%-kal csökkent, szemben a gyógyszert szedők 0,3 és 0,4%-ával – számolt be az Economx az Euronews-ra hivatkozva. Ráadásul a diétázók 80%-ának olyan vércukorszintje volt, ami miatt a cukorbetegség remisszióba került, tehát gyógyszeres kezelés nélkül visszatértek a nem cukorbeteg tartományba. A téma kapcsán egyébként egy szakértő is megszólalt. Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

„Meggyőződésem, hogy a böjtölési protokollok és az életmódváltással történő fogyás nagyon fontosak, és mindig ezeknek kell lenniük a kiindulópontoknak” – fogalmazott Dr. Alexandra Kautzky-Willer, a Bécsi Orvostudományi Egyetem endokrinológiai és anyagcsere részlegének vezetője. Ugyanakkor a tudósok azt is leszögezték, miszerint további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a fogyás vagy maga az időszakos böjt javította-e a vércukorszintet.

Illetve amiatt is, hogy milyen hosszú távú következményei vannak a cukorbetegség kezelésében alkalmazott életmódbeli változtatásoknak. Például egy Egyesült Királyságban végzett kutatás arra jutott, hogy míg sok 2-es típusú cukorbeteg kezdetben lefogyott és remissziót ért el, csak 13%-uk volt még öt év után is remisszióban – jegyzik meg. Korábban azt is megírtuk, hogy egy tanulmány szerint jó és rossz oldala is van a böjtölésnek.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, mi történik a szervezetben, ha nem eszünk 7 napig. Több fontos megállapítást is tettek ennek nyomán. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy egyes termékeket a fogyást elősegítő csodaszerként árulnak a piacon, holott azokat elsősorban a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szánták. A növekvő érdeklődéssel párhuzamosan azonban a hamisítványok is egyre gyorsabban és nagyobb számban terjednek világszerte, amely miatt figyelmeztetést adott ki a WHO.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.