Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
67,387 $

WHO: hamis fogyasztószerek miatt adtak ki figyelmeztetést

A WHO álláspontja szerint a hamisított gyógyszerek egészségügyi szövődményekhez vezethetnek.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Ozempichez hasonló szemaglutid-alapú termékeket a fogyást elősegítő csodaszerként árulják a piacon, holott a gyógyszert alapvetően a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szánták. A növekvő érdeklődéssel párhuzamosan azonban a hamisítványok is egyre gyorsabban és nagyobb számban terjednek világszerte, amely miatt figyelmeztetést adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A beszámoló szerint 2022 óta megszaporodtak a hamisított szemaglutid termékekről szóló jelentések világszerte, ám ez az első alkalom, hogy a szervezet közleményt adott ki a problémáról.

Dr. Yukiko Nakatani, a szervezet gyógyszerekhez való hozzáférésért felelős főigazgató-helyettese közölte: „Felszólítjuk az érintetteket, hogy hagyják abba a gyanús gyógyszerek használatát, és jelentsék azokat az illetékes hatóságoknak”. A 24.hu az IFLScience cikkére hivatkozva azt írja, a szemaglutid termékek a glukagonszerű peptid (GLP-1) nevű hormon utánzásával működnek, amely képes lelassítani az emésztést, csökkenteni az étvágyat és szabályozni az inzulint. Ezért sokan fogyáshoz használják, ám elsődleges alkalmazási területe a 2-es típusú cukorbetegség kezelése. Soron kívül Karácsony Gergely ismét kiakadt a Magyar Nagydíj alatt repkedő helikopterek miatt

Bár alapvetően ellenőrzött szerekről van szó, a WHO nem ajánlja ezek használatát, ugyanis nagyon drágák: a Novo Nordisk, az Ozempicet gyártó cég egyhavi adagért közel 1000 dollárt (kb. 370 ezer forint) kér – emelik ki. A WHO álláspontja szerint a hamisított gyógyszerek egészségügyi szövődményekhez vezethetnek, és előfordulhat, hogy az injekció más, nem jelzett hatóanyagot is tartalmaz. Kórházakban már volt példa arra, hogy a hibás készletek használata után hipoglikémiát és görcsrohamokat szenvedtek el a páciensek, de volt olyan is, aki kómába került emiatt.

Korábban azt is megírtuk: dietetikus mondta el, miért ne várjunk csodát a „fogyiporoktól” és trenddiétáktól. A szakember hangsúlyozta, hogy a tényleges, hosszú távon tartható egészséges életmódhoz egy komoly és átgondolt elhatározás az első lépés, utána jön a többi. Emellett arra is kitértünk, hogy nem is gondolnánk, de ezek a dolgok hátráltathatják a fogyást. Ha észben tartunk néhány dolgot, és nem leszünk túl szigorúak magunkkal szemben, sikeres lehet a diétánk. Ehhez csak kitartás kell, illetve az, hogy megértsük, a nagy változásokhoz idő kell.

Csípős választ kapott Karácsony Gergely az F1-es helikopteres posztjára

Kőrösi Koppány fejlesztéspolitikai szakértő sem hagyta szó nélkül Karácsony Gergely legutóbbi posztját, ami ezúttal a Magyar Nagydíjról szólt.