Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

12 féle rák kialakulását megelőzhetjük ezzel a reggelivel

Emellett a cukorbetegségre és a fáradtságra is igazi gyógyír ez az étel.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Talán nem is gondolnánk, de van egy olyan népszerű reggeli fogás, amely gyakorlatilag minden egészségügyi problémára valódi gyógyír lehet. Ha ugyanis ezt fogyasztjuk a nap első étkezéseként, elkerülhetjük a napközbeni álmosságot, valamint akár 12 féle rák kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük. Ez a „csodaétel” nem más, mint a zabkása, amelyről különböző kutatások kimutatták, hogy az előbb felsoroltak mellett például potenciálisan csökkentheti a bélrák kialakulásának kockázatát.

Ugyanis a zab egy összetett szénhidrát, amit a szervezet lassan szív fel a nap folyamán, így hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat tőle. A zab tele van olyan rostokkal és tápanyagokkal, amitől a nap folyamán tele leszünk energiával, mivel ezek szépen lassan, fokozatosan szabadulnak fel szervezetünkben – magyarázzák. Ez a reggeli nagy mennyiségű, jó fajta szénhidrátot, fehérjét és zsírt tartalmaz, amit extra táplálóvá tehetünk, ha kedvenc gyümölcseinkkel (eper, áfonya vagy bármi más) kombináljuk. Soron kívül Változékony idő vár ránk pénteken, havas esőre is van kilátás

Tartalmaz továbbá olyan alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat is, mint a mangán, a magnézium, a vas, a cink, a szelén, a foszfor, valamint számos B-vitamin, de antioxidánsokban is gazdag, amelyek szintén remek hatással vannak egészségünkre. A magas rosttartalmának köszönhetően csökkenhet az emlő-, a hasnyálmirigy-, a nyelőcső-, az epehólyag-, a méh-, a petefészek-, a vese-, a máj-, a felső gyomor-, a bél-, az agyhártya-, valamint a pajzsmirigyrák kockázatának kialakulása is – írja a Femcafe a Mirror cikke alapján.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy egyes állítások szerint egészségesebb lesz a kenyér, ha lefagyasztjuk fogyasztás előtt, s annak kapcsán, van-e ennek valóságalapja, egy dietetikus fejtette ki a véleményét. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, mi történik, ha gyakran fogyasztunk tojást, amelyre egy kutatás adja meg a választ. Ha pedig te is mézzel ízesíted a teád, erről érdemes lehet tudnod: noha a méz tökéletes alternatívája a cukornak, akad néhány fontos tudnivaló az édesítő kapcsán.