Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,44 Ft
Euró
383,50 Ft
Font
450,24 Ft
Bitcoin
68,968 $

Ez történik, ha gyakran fogyasztunk tojást

A tojást gyakran fogyasztjuk, akár minden nap. Adódhat hát a kérdés, biztosan jó döntés ez? Egy kutatás adja meg a választ.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő

A tojás az egyik legmegosztóbb élelmiszer, amelynek folyamatosan változik a megítélése, mégis majdnem minden nap találkozhatunk vele az étkezéseink során valamilyen formában. Sokan pedig rögtön ezzel indítják a napjukat, lágytojás vagy rántotta formájában. Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, mi történik, ha minden nap ezt esszük? Jót teszünk vele, ha gyakran fogyasztjuk?

Habár korábban a szakértők óva intettek minket attól, hogy akár minden nap fogyasszunk tojást, a legújabb kutatások szerint nem hogy nem ártunk vele, de még jót is teszünk a szervezetünknek. Az agroinform.hu az ausztráliai nemzeti egészségügyi szervezet, a National Health & Medical Research Council kutatására hivatkozva több fontos dolgot is kiemelt.

Elsőként azt: nincs alapja annak a tévhitnek, miszerint a túlzott tojásfogyasztás szívbetegségekhez vezet, ám arra valóban oda kell figyelni, hogy minél kevesebb telített zsírt vigyünk be a szervezetünkbe, melyek többek között a vajban, az édességekben, a vöröshúsokban és a sajtokban találhatók meg. Emellett fontos megjegyezni azt is:

A tojásnak kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer, így érdemes fogyasztani. Továbbá tény, hogy a tojás kevés telített zsírt tartalmaz, ellenben igen sok benne az omega-3 zsírsav, így fogyasztása véd minket a szívbetegségekkel szemben, de nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is.

Mindemellett segít az Alzheimer-kórral szemben is, a benne lévő fehérjék pedig elengedhetetlenek a sejtek növekedéséhez és megfelelő működéséhez. Mindezek tudatában kijelenthető, hogy a tojás mindig jó választás, fogyasszuk bátran. Ám akiknek magas a koleszterinszintjük, legyenek óvatosak, a jelenlegi irányelvek szerint heti 2-6 darab tojás fogyasztása az ajánlott – jegyzik meg.