Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,059 $

Fájdalomra is reagáló mesterséges bőrt fejlesztettek ki

Az elektromos bőrszövetek már eljutottak arra a szintre, hogy érintésre is válaszoljanak, azonban mindez idáig szinte képtelenségnek tartották, hogy megérezzék az ütéseket vagy az égéseket.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az elektromos bőrszövetek már eljutottak arra a szintre, hogy érintésre is válaszoljanak, azonban mindez idáig szinte képtelenségnek tartották, hogy megérezzék az ütéseket vagy az égéseket.

A művégtagokat és protéziseket gyártó cégek évek óta azon fáradoznak, hogy akár a fájdalomérzetet is valahogyan imitálhassák azoknál, akik elveszítették a kezüket vagy a lábukat. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Az RMIT Egyetem kutatói komoly áttörést értek el ezen technológia területén, ugyanis a SciTechDaily beszámolója alapján egy olyan teljesen szintetikus bőrt fejlesztettek ki, ami ugyanúgy reagál a fájdalomra és a környezet változásaira, mint az emberi szövetek.

A reakcióidő is rendkívül biztatónak mondható, hiszen alig néhány tized másodperc alatt képes az eszköz azonnali visszajelzést küldeni arról, pontosan milyen módosulások történtek a hőmérséklet és a nyomás értékeiben, ezáltal nem kell attól tartani, hogy bármiféle nem kívánt késés állna fenn működés közben.

Az apró, hordozható kütyüt nyújtható, rendkívül vékony elektronikai anyagokból – oxidokból és biokompatibilis szilícium-vegyületekből – alkották meg, felszerelték továbbá nyomásszenzorokkal és hőre érzékeny burkolattal, valamint agyszerű memóriacellákkal is.

A találmány megálmodója, Ataur Rahman szerint annyira precíz készülékről van szó, hogy a legkisebb pöccintésektől kezdve a tűszúrásig képes akármilyen elváltozásokat észlelni. A dizájn segítségével a neuronok funkcióit imitálják, amelyek az emberi idegrendszer kulcsfontosságú szereplői a neurális útvonalak és az érzékszervek közti információk közvetítésében.

Az új vívmánynak köszönhetően a karprotézisekkel sokkal élethűbben szimulálhatják a valódi emberi végtagot, ezáltal viselőik számára nem lesz idegen a használatuk, továbbá a különböző veszélyektől is távolt tudják magukat tartani általuk.

Természetesen 100%-ig nem tudják lemásolni az idegrendszer tökéletes működési elveit, mégis egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy a robotok is a jövőben valamiféle humanoid érzékeléssel legyenek ellátva.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.