Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,981 $

Apró jégkristályok vezethetnek az élet nyomára idegen égitesteken

Mindössze egyetlen jégszemcsére van szükség ehhez.

...svg content...Fotó: NASA/JPL-Caltech/Galileo
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Europa és az Enceladus (a Jupiter és a Szaturnusz holdja) földalatti óceánjai időnként némi anyagot juttatnak az űrbe, ahol az óceánból származó anyag jégkristálypermet formájában megfagy. A laboratóriumi kutatások alapján azt gyanítják, hogy ezekben az óceáni világokban jelen lehet az élet, és ez a jelenlegi technikával minimális mennyiségben is kimutatható.

Fotó <em>NASAJPL Caltech<em>

Ennek kapcsán Dr. Fabian Klenner, a Washingtoni Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője azt mondta: „Most először mutattuk ki, hogy a sejtes anyagnak még a parányi töredéke is azonosítható egy űrhajó fedélzetén lévő tömegspektrométerrel”. Az eredményeik által pedig abban bíznak, hogy a következő műszerek segítségével képesek lesznek a földihez hasonló életformák kimutatására. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Mint mondta, azok kapcsán egyre inkább úgy vélekednek, hogy jelen lehetnek az óceánokat hordozó holdakon. Az Origo az IFL Science cikkére hivatkozva azt írja, a NASA októberben induló Europa Clipper űrszondájának műszerei képesek biomassza jellegű anyagok, különösen a lipidek kimutatására. Ezek a zsírmolekulák alkothatják az idegen életformák membránjait.

Molekuláris szerkezetüket tekintve pedig sokkal stabilabbak, mint a DNS. „Megfelelő műszerekkel, mint például a NASA Europa Clipper űrszondáján található SUrface Dust Analyzer, talán könnyebb lesz, mint gondoltuk, életet vagy annak nyomait találni a jeges holdakon” – tette hozzá Frank Postberg, a berlini Freie Universität bolygótudományok professzora, a kutatás vezető szerzője.

Korábban azt is megírtuk, hogy egy francia vezetésű kutatócsoport – amely a Nature című folyóiratban publikálta korábban eredményeit – azt állítja, fiatal óceán bújhat meg a Szaturnusz egyik, a Star Wars-filmek Halálcsillagára emlékeztető apró holdjának jeges felszíne alatt. De a Mimas pályájának és forgásának változásait vizsgáló csillagászok más megállapításaikról is beszámoltak.

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.