Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,22 Ft
Euró
389,73 Ft
Font
455,51 Ft
Bitcoin
51,245 $

Tanulmány: óceán rejtőzhet a Szaturnusz holdjának felszíne alatt

A kis hold fagyos felszíne alatt mintegy 20-30 kilométeres mélységben húzódhat meg a rejtett óceán.

Fotó: Unsplash
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

Fiatal óceán bújhat meg a Szaturnusz egyik, a Star Wars-filmek Halálcsillagára emlékeztető apró holdjának jeges felszíne alatt – állítja egy francia vezetésű kutatócsoport, amely a Nature című folyóiratban publikálta eredményeit – írja a VG az MTI beszámolója alapján. De a Mimas pályájának és forgásának változásait vizsgáló csillagászok arról is beszámoltak:

A kis hold fagyos felszíne alatt mintegy 20-30 kilométeres mélységben húzódhat meg a rejtett óceán. Egyúttal kifejtik, a NASA Cassini űrszondájának adatai alapján jutottak erre a következtetésre, mivel ez a szonda több mint egy évtizeden át figyelte a Szaturnuszt és annak több mint 140 holdját, mielőtt 2017-ben belépett a bolygó légkörébe, és elégett. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

A csillagászok szerint az alig 400 kilométer átmérőjű Mimason nem tapasztalható olyan felszíni aktivitás, mint például a Szaturnusz Enceladus vagy a Jupiter Európa nevű holdján, de az adatok alapján valószínűnek tartják, hogy a felszín alatt víz van, és nem sziklás mag. Valery Lainey, a tanulmány társszerzője, a Párizsi Obszervatórium tudósa pedig azt mondta:

A Mimas potenciálisan lakható világnak tűnik, bár azt nem lehet megmondani, mennyi időre lenne szükség ott az élet kialakulásához. Emellett a szakértő arra is kitért: az óceán a Mimas térfogatának felét tölti ki, de a hold kis mérete miatt a vízmennyiség még így is csak a földi óceánok 1,2-1,4 százalékát teszi ki, míg a felszín alatti óceán hőmérséklete fagypont körüli lehet.

Ezt követően Lainey hozzátette, az óceán fenekén ennél jóval melegebb lehet a víz, a csillagászok pedig a hold korát 5 millió és 15 millió év közöttire becsülik. A tanulmány társszerzője, Nick Cooper, a londoni Queen Mary Egyetem kutatója azt is kiemelte, hogy a „figyelemre méltóan fiatal” óceán az élet eredetének tanulmányozására különösen alkalmas bolygóvá teszi a Mimast.

Végül azt is megjegyzik: a Szaturnusz apró holdját 1789-ben William Herschel brit csillagász fedezte fel, nevét a görög mitológia egyik gigászáról kapta. Kis mérete ellenére a Mimason fedezték fel a Naprendszer második legnagyobb becsapódási kráterét, ezért is hasonlítják a Star Wars-filmek Halálcsillagához.

A Meta masszív tartalomkontrollal veszi fel a harcot a félretájékoztatással

Mivel vészesen közelednek az európai parlamenti választások, a Facebook anyavállalata komoly erőfeszítéseket tesz a félretájékoztatás elleni küzdelemre.