Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,27 Ft
Euró
381,85 Ft
Font
445,00 Ft
Bitcoin
43,286 $

Csillagász: izgalmas időszak lesz, amikor ideiglenesen eltűnnek a Szaturnusz gyűrűi

Kiss László csillagász már várja ezt az időszakot, úgy véli ugyanis, hogy izgalmas megfigyeléseket végezhet majd kollégáival.

Fotó: NASA
Világűr

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Kiss László csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója az InfoRádióban beszélt arról, hogy 2025-ben átmenetileg eltűnnek a Szaturnusz látványos gyűrűi: a szakember szerint a jelenség egy „vetülethatás miatti látszatjelenség, optikai csalódás” lesz a Földről nézve.

Ugyanakkor a jelenség a szakemberek számára rengeteg izgalmat rejt, s Kiss László is úgy véli, hogy tartogat még meglepetéseket az átmeneti időszak a csillagászok számára megfigyelések szempontjából: Soron kívül Január elsejétől emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege

„Maga a Szaturnusz-gyűrű alapvetően jeges porszemcsékből álló korong, amit azért látunk olyan szépnek, mert amikor felülről vagy alulról látjuk a síkjából kiemelkedve, akkor visszatükrözi felénk a Nap fényét. Viszont a következő nagyjából másfél-két évben olyan helyzetbe fog kerülni a Szaturnusz a Nap körüli keringésnek köszönhetően, hogy a Földről nézve a mi látóirányunk pontosan oldalról fogja látni ezt a nagyon vékony anyagkorongot.”

Ilyen esetben a Hubble űrtávcsöves megfigyelésekben és még a James Webben is egy sötét vonalként látszik a Szaturnusz bolygó korongja előtt a gyűrű vetületi képe – ennek kapcsán a szakember megjegyezte, „nagyobb dolgot nem kell ebbe belelátni”.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a látvány ugyan megszűnik egy időre, csakhogy eközben a bolygó körüli fizikai valóságban valójában nem változik semmi. Ennek ellenére egy izgalmas időszak lesz a csillagászok számára, hiszen a Szaturnusz gyűrűinek ideiglenes eltűnése idején az „éléről” láthatnak bele a gyűrűbe; képesek lesznek megmérni annak tényleges vastagságát; valamint meg tudják mérni a spektrumát a visszavert fénynek, ahogy azt korábban soha.