Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,557 $

Két év múlva egy rövid időre láthatatlanná válnak a Szaturnusz gyűrűi

Természetes jelenségről van szó, amely időről időre megismétlődik. Legutóbb 2009 szeptemberében történt ilyen.

...svg content...Fotó: Unsplash
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

Két év múlva, 2025-ben egy rövid időre láthatatlanná válnak a Szaturnusz gyűrűi, ugyanis a bolygók mozgása miatt mindig máshogy látjuk a Földről a Naprendszer többi égitestjét – írja a 24.hu az IFLScience-re hivatkozva.

Az Infostart megjegyzi, a Szaturnusz a hatodik bolygó a Naptól számítva és a második legnagyobb égitest a Naprendszerben a Jupiter után. Egyike annak az öt bolygónak, amely a Földről szabad szemmel is látható, emellett a Szaturnusznak látványos, jégből és törmelékekből álló gyűrűrendszere van. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

A cikkben kiemelik, a Szaturnusz gyűrűi nem tűnnek el örökre, mindössze arról van szó, hogy a Földről nem lesznek láthatók egy ideig. Ez egy visszatérő jelenség, ilyenkor más szögekből észlelhetők a gyűrűk (legutóbb 2009. szeptember 4-én történt ilyen, s legközelebb 2025. március 23-án lesz).

Utána viszont fokozatosan egyre jobban megfigyelhetővé válnak egészen 2032-ig, amikor a számunkra legkedvezőbb szögből láthatjuk majd azokat. Tudósok szerint azonban néhány százmillió év múlva végleg eltűnhetnek majd a Szaturnusz gyűrűi.

Hozzáteszik, ezekről a gyűrűkről tudni kell, hogy általában gátolják a Szaturnusz holdjainak megfigyelését, azzal azonban, hogy 2025 tavaszán láthatatlanná válnak egy időre, távcsővel mi is megcsodálhatjuk majd a bolygó holdjait.

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.