Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,36 Ft
Euró
387,28 Ft
Font
450,04 Ft
Bitcoin
63,298 $

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a 30 nigeri katona életét követelő támadásért

A közlemény szerint egy konvoj elleni rajtaütésben ölték meg őket Teguey közelében.

Fotó: Francia katonai konvoj hagyja el a nigeri fővárost, Niameyt 2023. október 10-én, amikor Franciaország megkezdte mintegy 1400 fős, a terrorizmus elleni küzdelmet segítő kontingensének kivonását Nigerből. A nyugat-afrikai állam külügyminisztériuma október 10-én bejelentette, hogy a junta háromnapos hatállyal kiutasítja az ENSZ helyi missziójának vezetőjét is. Párizs kiutasított nigeri nagykövete már szeptember végén elhagyta az országot. MTI/EPA/Issfou Djibo
Afrika

Koós Alexandra

Szerkesztő

A jelentések szerint az Iszlám Állam szombaton vállalta a felelősséget a nigeri hadsereg elleni támadásért, amelyben szerdán 30 katona vesztette életét. A terrorszervezet által közzétett közleményben az áll, hogy a katonákat egy konvoj elleni rajtaütésben ölték meg az ország nyugati részén található Teguey településétől nem messze, Tillaberi régiójában.

A nigeri védelmi minisztérium csütörtökön késő este arról tájékoztatott, hogy 23 katona vesztette életét a támadásban, valamint további 17 fő megsebesült. Hozzátették, mintegy 30 támadóval végeztek – írja a Reuters. Korábban arról is beszámoltunk, hogy Niger véget vetett az Egyesült Államokkal kötött katonai megállapodásnak. Soron kívül Nyomozást indított a rendőrség a kemecsei iskolában történt életveszélyt okozó bántalmazás ügyében

De azt is megírtuk, hogy az Iszlám Állam magára vállalta a moszkvai terrortámadást, nemrégiben pedig felvételeket hoztak nyilvánosságra, amelyeken a koncerttámadást mutatják be. Az Egyesült Államok úgy reagált minderre, hogy közölte: nincs okuk kétségbe vonni az állításaikat, biztosak abban, hogy ők állnak a merénylet mögött, és az ukránok nem vállaltak szerepet a mészárlásban.

Előtte pedig arról érkezett hír, hogy múlt csütörtökön 16 nigériai katona halt meg egy bevetés során, melynek célja az volt, hogy megállítsák a két közösség közötti összecsapásokat a déli Delta államban. Mindezt a hadsereg szóvivője is megerősítette, hozzátéve: a Bomadi régióban állomásozó 181-es zászlóalj katonái közül vesztették életüket.