Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,145 $

Niger véget vet az Egyesült Államokkal kötött katonai megállapodásnak

A megállapodás tette lehetővé, hogy a védelmi minisztérium katonai és polgári alkalmazottai Nigerben tevékenykedjenek.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Issifou Djibo
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint alig pár nappal azután, hogy Niger katonai kormánya a héten magas szintű megbeszéléseket folytatott az amerikai diplomáciai és katonai tisztviselőkkel, bejelentették, hogy véget vetnek az Egyesült Államokkal kötött megállapodásnak. Amadou Abdramane ezredes, Niger katonai szóvivője egy, a nemzeti televízióban sugárzott nyilatkozatában jelentette be:

„Niger kormánya, figyelembe véve népe törekvéseit és érdekeit, teljes felelősséggel úgy dönt, hogy azonnali hatállyal felmondja az Egyesült Államok katonai személyzetének és az amerikai védelmi minisztérium polgári alkalmazottainak a Nigeri Köztársaság területén való jogállásáról szóló megállapodást.” Soron kívül Egy rendőrre is rátámadt a szüleivel végző újpesti kettős gyilkos

Megjegyezte, a két ország közötti, 2012-ben aláírt megállapodást „Nigerre kényszerítették”, s az sértette a nyugat-afrikai ország szuverenitásának „alkotmányos és demokratikus szabályait”. Azt is kijelentette, hogy „e megállapodás nemcsak tartalmát tekintve mélységesen igazságtalan, hanem nem felel meg a nigériai nép törekvéseinek és érdekeinek sem”.

Noha Niger egykor az USA kulcsfontosságú regionális partnere volt, a két ország közötti kapcsolatok megromlottak, amikor a katonai junta tavaly júliusban magához ragadta a hatalmat, amit az Egyesült Államok hivatalosan is puccsnak minősített. A puccs óta az USA ki is vonta Nigerből az ott állomásozott mintegy 1100 katonáját.

Xavi megerősítette, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de vissza akar térni

Xavi nem kertelt, és elárulta, hogy Laporta, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de továbbra is a Barca szurkolója marad.

Kiderült, hogyan spórolnak a pénzzel a fiatalok

Egy elemzésből kiderült, a fiatalok több mint ötöde képtelen félretenni, addig tízből majdnem négyen viszont rendszeresen spórolnak.

Újabb motorbaleset történt, most Aszófő és Balatonfüred között

A jő idő beköszöntével sokkal több a súlyos és halálos motorbaleset, ezúttal Aszófő és Balatonfüred között bukott egy motoros.