Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,981 $

Több skarlátgyanús megbetegedést jelentettek egy romániai iskolában

Még várják a laboreredményeket, illetve járványügyi vizsgálat is folyamatban van.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Maros megyei egészségügyi igazgatóság (DSP) vezérigazgatója, Iuliu Moldovan pénteken arról tájékoztatott, miszerint hét skarlátgyanús megbetegedést jelentettek egy marosvásárhelyi iskolában – írja a Maszol az Agerpres-re hivatkozva. Elmondása szerint a megbetegedéseket három különböző osztályból jelentették, s minden esetben gyorsteszt mutatta ki a bakteriális fertőzést.

Hozzátette, a diagnózis megerősítése érdekében várják a laboreredményeket, és járványügyi vizsgálat is folyamatban van. „Ha idejében diagnosztizálják, a skarlát könnyen kezelhető ragályos betegség, de súlyos szövődményei is lehetnek, emiatt mielőbb el kell kezdeni a megbetegedett személyek kezelését” – fogalmazott a vezérigazgató. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Néhány napja arról is beszámoltunk, hogy az NNGYK közzétette legfrissebb, a 2024. január 29. és február 4. közötti időszakra vonatkozó fertőző megbetegedésekről szóló adatait, amely által fény derült rá, hogy egyre több magyar küzd a hányással és hasmenéssel járó betegséggel. Múlt hónap végén pedig arról tettek jelentést, hogy több kisbaba is életét vesztette szamárköhögés miatt Belgrádban.

Emellett azt is megírtuk, hogy szamárköhögés-járvány terjed Szerbia-szerte (múlt év végéig csaknem ezer esetet jelentettek), emellett Horvátországban és Montenegróban is folyamatosan nő a betegek száma. A szerb hatóságok szerint a helyzet aggodalomra ad okot, a betegség ugyanis szinte már eltűnt, létezik ellene védőoltás is, ám a szülők egyre gyakrabban utasítják el, hogy gyermekük védőoltást kapjon.

Az orvosok szerint a fertőzés Magyarországon is újra megjelenhet, elsősorban a legyengült immunrendszerű gyerekek lehetnek veszélyben, illetve az olyan felnőttek, akiknek a védettsége már csökkent. Fontos hozzátenni, hogy a szamárköhögés rendkívül súlyos betegség, ami olyan erőltetett, gyerek számára kínzó köhögéssel jár, ami sok esetben oxigénhiányhoz vagy akár az élet elvesztéséhez is vezethet.

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.