Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,678 $

Több kisbaba is életét vesztette szamárköhögés miatt Belgrádban

Egy baba még mindig életveszélyes állapotban van, lélegeztetőgéppel tartják életben Belgrádban.

Fotó: Illusztráció/Unsplash/Kelly Sikkema
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Négy gyerek belehalt a fertőző szamárköhögésbe, egy pedig életveszélyes állapotban, lélegeztetőgépen van Belgrádban – közölte a belgrádi Anya és Gyermekvédelmi Intézet igazgatóhelyettese szerdán. Vladislav Vukomanovic a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) nyilatkozva rámutatott, hogy a néhány hónapos babák vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen ők még nem kapták meg a szükséges védőoltást.

Hozzátette: hetven kisgyereknél azonosították a betegséget, közülük több mint ötvenen kórházban vannak. Az orvos felhívta a figyelmet arra, hogy a szamárköhögés védőoltással megelőzhető, a megbetegedések magas száma viszont éppen arra mutat rá, hogy sokan nem oltatják be a gyermekeiket. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

Szerbiában 2023-ban 909 szamárköhögéses megbetegedést jegyeztek fel, míg 2022-ben egyetlen egyet sem regisztráltak. Az utóbbi évek legmagasabb esetszáma 29 volt 2018-ban. Snezana Rsovac tüdőgyógyász korábban a belgrádi NIN hetilapnak nyilatkozva hívta fel a figyelmet arra, hogy a betegség különösen veszélyes az újszülöttekre: minél idősebb ugyanis egy gyerek, annál kevésbé valószínű, hogy súlyos állapotba kerül.

A tünetekkel kapcsolatban a szakember közölte: hőemelkedés, orrfolyás és torokfájás is jelentkezhet, a legjellemzőbb tünet azonban az egyre erősödő, nem múló köhögés. Hozzátette: minél hamarabb születik diagnózis, annál hamarabb tudják megkezdeni az antibiotikumos kezelést. Nemcsak Szerbiában, de Horvátországban és Montenegróban is folyamatosan nő a betegek száma.

(MTI)