Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,689 $

Egyre több magyar küzd a hányással és hasmenéssel járó betegséggel

Az NNGYK közzétette a legfrissebb adatokat a fertőző megbetegedésekről.

Fotó: Unsplash/Kelly Sikkema
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az NNGYK közzétette legfrissebb, a 2024. január 29. és február 4. közötti időszakra vonatkozó fertőző megbetegedésekről szóló adatait: a beszámolóból kiderült, hogy míg a 4. héten útjára indult egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járvány, az 5. héten már két ilyen esetről is érkezett jelentés.

Pest vármegyében, egy kézilabda edzőtáborban 2024. január 25-28. között 69 fő résztvevőből (58 gyerek, 11 kísérő) 45 fő enterális megbetegedéséről érkezett jelentés. A vezető tünetek hányás, hasmenés, fejfájás, láz voltak. Három fő kórházba került és a náluk kezdeményezett diagnosztikus székletvizsgálat még nem fejeződött be. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

A területileg illetékes kormányhivatal népegészségügyi osztálya helyszíni járványügyi ellenőrzést végzett a sportcsarnokban, ahol a résztvevők elszállásolása történt és a területi élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hatósággal közösen a főétkezést biztosító fogadóban.

Mindkét helyen közegészségügyi hiányosságokat találtak, amelynek megszüntetésére irányuló szükséges intézkedéseket megtették. A helyszíni vizsgálat alapján az étel eredet nem kizárható, az ételminták és tisztasági törlékminták laboratóriumi vizsgálata folyamatban van.

Egy Veszprém vármegyei általános iskolában 2024. január 25-én hányással, hasmenéssel, hasi fájdalommal és légúti tünetekkel járó enterális járvány kezdődött, 418 fő exponáltból 139 fő (138 tanuló, 1 dolgozó) betegedett meg. Két fő kórházi kezelésre szorult. 2024. február 2-án a területileg illetékes járási hivatal munkatársai az iskolában helyszíni járványügyi vizsgálatot végeztek, és ezzel egyidőben határozatban folyamatos fertőtlenítést rendeltek el. A megbetegedéseknél az élelmiszer eredet nagy valószínűséggel kizárható. Két betegtől származó székletminta laboratóriumi vizsgálata folyamatban van.