Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,87 Ft
Euró
385,06 Ft
Font
448,11 Ft
Bitcoin
61,694 $

A kínai aktivisták remélik, a halálos hőhullámok végre felnyitják a lakosság szemét

Pekingben is egyre súlyosabbak a hőhullámok, az aktivisták pedig abban reménykednek, hogy ezzel végre sikerül felnyitni a világ szemét, hogy mindenki megértse, a globális felmelegedés nagyon is valós probléma.

Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint annak ellenére, hogy Kínában is brutális hőhullámok tombolnak, a kínaiak jelentős része még mindig nem látja az összefüggést a rendkívüli hőség és a klímaválság között. Mivel az előrejelzések szerint a kínai fővárosban a hőmérséklet a hétvégén ismét rekordmagasságba kúszik, az aktivisták azt remélik, hogy a lakosság is elkezd azon gondolkodni, mi okozza ezeket az intenzív hőhullámokat.

A múlt hétvégén például három egymást követő napon emelkedett 40 fok fölé a hőmérséklet, s ez volt az első alkalom, hogy ilyen tartós hőség tombolt Pekingben, azóta, hogy az időjárás-állomás 1951-ben elkezdte a mérést. Eközben a környező területekre vörös riasztást adtak ki, ami azt jelzi, hogy a hőmérséklet 24 órán túl is meghaladja a 40 fokot. Soron kívül Dobrev Klára feltette a kérdést: Magyar Péter fél tőle?

Miközben a közösségi médiát elárasztották a hűtési tippek, a kínaiak jelentős része még mindig nem kapcsolta össze a rendkívüli hőséget az éghajlati válsággal, amin az aktivisták változtatni szeretnének. Csakhogy a kormányzat által a cenzúra és a civil társadalom visszaszorítása formájában gördített akadályok miatt igen nehéz dolguk van.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a globális felmelegedés egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokat okoz az egész régióban: egy májusban közzétett tanulmány szerint az éghajlatváltozás felelős azért, hogy Ázsia más részein legalább 2 Celsius-fokkal melegebbek a hőhullámok.

Zhao Li, a Greenpeace kelet-ázsiai irodájának vezető kutatója az egyre súlyosbodó tendencia kapcsán rámutatott:

„Az emberek egyre inkább tudatában vannak a hőhullámok súlyosságának, de a hőhullámok és az éghajlatváltozás közötti kapcsolatnak nem. Még ha az emberek össze is kötik a hőhullámokat és az éghajlatváltozást, nem gondolják, hogy ez olyan dolog, amire az egyénnek oda kellene figyelnie.”

Hosszabb távon komoly negatív következményei lehetnek annak, ha sokat ül a gyerek

A gyerekkori sok ülés a szív megnagyobbodásához vezet, ami növeli a szív-és érrendszeri betegségek és az ezzel kapcsolatos halálozás kockázatát.

Elgázolt egy embert a vonat Zalaszentiván és Zalaegerszeg között

Újabb vonatgázolás történt a magyar vasútvonalon, ezúttal Zalaszentiván és Zalaegerszeg között, ahol helyszínelés zajlik.

Dobrev Klára feltette a kérdést: Magyar Péter fél tőle?

Dobrev Klára nem tartja kizártnak, hogy Magyar Péter fél tőle, és nem úgy tűnik, hogy a két párt között lesz valaha együttműködés, hiába ellenzékiek.