Rekordhőmérséklet tombol Kínában, az elektromos hálózatokra is hatással van

TÉMÁK:
#Kína
Fotó: MTI/EPA/Vu Hong
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az ország egyes részein májusban megdőltek a melegrekordok, az egyre emelkedő hőmérséklet pedig több területen is problémát okoz.

A Guardian jelentése szerint az ország Nemzeti Éghajlatvédelmi Központja arról számolt be, hogy a hőmérséklet Kína-szerte elérte vagy meghaladta a májusi rekordot.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

A központ az ország 446 helyszínén rendelkezik meteorológiai állomásokkal, melyeken olyan magas hőmérsékleteket regisztráltak, amik megegyeztek a május hónapban valaha mért legmagasabb hőmérsékleti értékekkel, vagy meg is haladták azokat.

Hétfőn a sanghaji meteorológiai hivatal arról jelentett, hogy a városban 36,1 Celsius-fokot mértek – korábban 2018-ban dőlt meg a melegrekord a városban, akkor 35,7 fokot mértek. A következő három napban pedig az előrejelzések szerint Dél-Kína jelentős részén 35 fok feletti hőmérséklet várható, egyes területeken pedig a 40 fokot is meghaladhatja.

Eközben a szolgáltatók már készülnek az elektromos hálózatok terhelésére, mivel a nagyvárosokban, például Sanghajban ilyenkor jelentősen megugrik a légkondicionálók használata. Kuangtungban az elmúlt napokban látványosan megugrott az áramfogyasztás, az ország egyik legnagyobb hálózatüzemeltetője, a China Southern Power Grid pedig 200 millió kilowattot meghaladó csúcsterhelést regisztrált.

Még februárban a Kínai Meteorológiai Hivatal arra figyelmeztetett, hogy „a szélsőséges időjárási és éghajlati jelenségek továbbra is nagy gyakorisággal és intenzitással fordulnak elő” idén, az előjelezést pedig a márciusi hónap végül megerősítette, amikor is Vuhan és Csengcsou városokban az év ezen időszakában megszokotthoz képest több mint 10 fokkal volt magasabb a hőmérséklet.