Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

Az éghajlatváltozás miatt 30-szor valószínűbbé váltak a hőhullámok Ázsiában

Elképesztő eredményeket hozott egy friss tanulmány az éghajlatváltozás elsöprően negatív hatásai kapcsán: a klímaváltozás legalább 30-szor valószínűbbé teszi a súlyos, halálos kánikulával járó hőhullámokat Ázsiában.

...svg content...Fotó: Unsplash/Bernd Dittrich
Ázsia
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A World Weather Attribution (WWA) által szerdán közzétett, a CNA által is szemlézett lesújtó tanulmányból derült ki, hogy klímaváltozás nyomán legalább 30-szor valószínűbb lett, hogy Bangladesben, Indiában, Laoszban és Thaiföldön rekordméretű, halálos hőhullámok követik a közelmúltban tapasztalt súlyos kánikulát.

India egyes részein április közepén 44 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek, Mumbai közelében pedig egyetlen nap alatt 12 ember vesztette életét hőgutában. Eközben Bangladesben, Dakkában az elmúlt közel 60 év legmelegebb napját jegyezték. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

A thaiföldi Tak városában minden idők legmagasabb hőmérsékleti rekordja dőlt meg 45,4 Celsius-fokkal, míg a laoszi Sainyabuli tartományban 42,9 Celsius-fokot mértek, ami minden idők legmagasabb országos hőmérsékleti rekordja. Thaiföldről két halálesetet jelentettek, noha a WWA szerint a halálos áldozatok száma ennél jóval magasabb, hiszen a rekkenő hőség miatt sokan kerültek kórházba, ám a hőhullám a szegényeket és a kiszolgáltatottakat érintette a legsúlyosabban.

A nemzetközi éghajlatkutatók új tanulmánya a maximális átlaghőmérsékletet és a páratartalmat is magában foglaló maximális hőindexet vizsgálta. A WWA közleményében úgy fogalmazott:

„A kutatók mindkét régióban azt találták, hogy az éghajlatváltozás legalább 30-szor valószínűbbé tette a párás hőhullámot, a hőmérséklet pedig legalább 2 Celsius-fokkal melegebb volt, mint amilyen az éghajlatváltozás nélkül lett volna. Amíg az üvegházhatású gázok általános kibocsátása nem áll meg, a globális hőmérséklet tovább emelkedik, és az ehhez hasonló események egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak.”

Az elemzés azt is megállapította, hogy Indiában és Bangladesben az ember okozta éghajlatváltozás miatt az ilyen eseményekre – melyek korábban évszázadonként egyszer fordultak elő – most körülbelül ötévente egyszer lehet számítani.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.