Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,20 Ft
Euró
386,39 Ft
Font
451,35 Ft
Bitcoin
66,831 $

Először találtak műanyag részecskéket az emberi véráramban

Holland tudósoknak először sikerült analitikai eszközökkel bebizonyítani, hogy a műanyag szemcsék közvetlenül felszívódhatnak a véráramba, ezáltal egészségi problémákat idézhetnek elő.

...svg content...Twenty20
Orvostudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Amikor műanyaghulladékok, például zacskók és palackok a környezetbe kerülnek, a természetes erők, vagyis az óceáni áramlatok, a szél és az UV-fény hatására kisebb darabokra, úgynevezett mikroműanyagokra bomlanak, melyek kellemetlenségeket okozhatnak – egyrészt azért, mert megnehezítik a tudósok számára, hogy nyomon kövessék útjukat a környezetben, másrészt pedig azért, mert az élő szervezetek felvehetik őket.

Láttuk már a tengeri élőlényekre gyakorolt káros hatásokat: a mikroműanyagok a halaknál aneurizmát, míg a remeterákoknál kognitív károsodást okoznak. Ma már azt is tudjuk, hogy az emberi szervezetbe is bejutnak, az emberi szöveteken és székleten végzett vizsgálatok alkalmával minden mintában műanyag részecskéket találtak. Soron kívül A napsütés mellett heves zivatarokra és viharos szélre is van kilátás kedden

Az új tanulmányt készítő kutatócsoport erre építve vizsgálta a műanyagok lehetséges jelenlétét az emberi vérben, amihez kidolgoztak egy vadonatúj módszert, amelynek során tömegspektrometriával vizsgálták a vérmintákat.

Ezt a technikát 22 egészséges donortól származó mintákon alkalmazták: a tudósok öt különböző polimert kerestek, amelyeket a műanyag építőköveinek tartanak. Az alanyok háromnegyedénél találtak műanyag részecskéket a vérben, ami az első bizonyíték arra, hogy a káros matéria bekerülhet az emberi véráramba. Az átlagos koncentráció 1,6 mikrogramm volt milliliterenként, ami körülbelül egy teáskanálnyi műanyagot jelent 1 000 liter vízben.

A mintákban leggyakrabban polietilén-tereftalát (PET), polietilén és sztirol polimerek fordultak elő. A műanyag útja a véráramba valószínűleg nyálkahártyával való érintkezés útján (akár lenyeléssel, akár belégzéssel) történik – írták a kutatók, megjegyezve, hogy a levegőben lévő 1 nanométer és 20 mikrométer közötti részecskék belélegezhetőnek számítanak.

Korábban kimutatták, hogy a műanyag szemcsék toxikus hatással lehetnek a sejtekre és megváltoztathatják azok alakját, egérkísérletek során pedig kimutatták, hogy beszivároghatnak a vér-agy gátba, és hozzájárulhatnak a magas koleszterinszint és a szívbetegségek kialakulásához.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja