Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,34 Ft
Euró
391,88 Ft
Font
466,49 Ft
Bitcoin
57,751 $

Nyírfákkal semlegesíthetők a talajban szunnyadó mikroműanyagok

Súlyos problémát jelentenek a környezetben felhalmozódó, főként erózió hatására keletkező, gyakran mikroszkopikus méretekkel rendelkező műanyaghulladékok, melyek eltávolítása kiemelt célja a klímakutatóknak.

...svg content...Unsplash
Technológia
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az 5 milliméternél kisebb átmérőjű mikroműanyagok gyakorlatilag mindenhol fellelhetők, a sarkvidéki jégrétegektől kezdve az antarktiszi tengervízen át a legmagasabb hegycsúcsokig szinte bárhol megtalálhatók.

Korábban kimutatták, hogy az apró műanyagrészecskéket a növények, többek között az általunk is fogyasztott zöldségek fel tudják venni, ezáltal felhalmozódnak a gyökérrendszerükben, így nehezebben növekednek, elsatnyulnak, és gyenge terméshozamot produkálnak. Soron kívül Két vármegyére másodfokú riasztást adtak ki zivatar veszélye miatt

A német Leibniz Intézet kutatói úgy gondolták, érdemes lenne a növények ezen tulajdonságát saját hasznunkra fordítani, ezért a nyírfafélékhez fordultak, és megnézték, átformálhatják-e őket arra, hogy célzottan szívják fel a talajból a műanyag szennyeződéseket.

A kísérletek során fluoreszcens festékkel jelölt mikroműanyag-gyöngyöket adtak a cserepekben nevelt ezüstnyírfák talajához. Öt hónappal később lézeres mikroszkópokkal elemezték a gyökérrendszert, majd megállapították, hogy a fák szervezetében 5-17 százalék közötti koncentrációban voltak jelen a mikroműanyagok.

Bár a mikroműanyagok felszívódásának ezüstnyírfákra gyakorolt hatásait további kutatások alkalmával kell majd megvizsgálni, egyelőre biztató eredményként értékelhető, hogy sikerült bemutatni, a mérgező anyagok nem állították meg a fák növekedését, miközben eltávolították a szennyeződéseket a talajból.

Magyar Péter visszatért Ukrajnából, már megy is az EFOTT-ra

Magyar Péter nem sokkal azután, hogy visszatért a háború sújtotta Ukrajnából, az EFOTT felé veszi az irányt.