Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,63 Ft
Euró
389,48 Ft
Font
453,83 Ft
Bitcoin
63,871 $

Elküldte első üzenetét agyi chipen keresztül egy teljesen lebénult férfi

Agyi számítógépes interfész segítségével tweetelt egy 62 éves ausztrál férfi, akit korábban gyógyíthatatlan amiotrófiás laterálszklerózissal diagnosztizáltak (ALS), melynek következtében mozgásképtelenné vált.

Twenty20
Technológia

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az úgynevezett agy-számítógép interfészek (BCI) a jövő nagy technológiai csodájának számítanak. Míg egyesek, mint Elon Musk, már jövőre az emberi élmények fokozására szeretnék használni őket a Neuralink jóvoltából, mások, mint például a Synchron nevű startup, amelynek interfésze segített az ausztrál Philip O’Keefe-nek elküldeni élete első tweetjét, a jövőben bénulások kezelését megcélzott protézisként és más neurológiai betegségek, például a Parkinson-kór terápiás gyógymódjára szeretnék alkalmazni.

A Synchron interfésze a Stentrode agyi implantátumon keresztül működik, amelynek beültetéséhez nincs szükség agyműtétre, ehelyett a nyaki vénán keresztül a stroke kezelésére általánosan használt technikákat használják fel. Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

O’Keefe, aki az állapotát követő előrehaladó bénulás miatt egyre inkább elvesztette függetlenségét, 2020 áprilisában kapta meg az implantátumot, amit arra használt, hogy elektromos üzeneteken keresztül kapcsolatot tartson a családjával, valamint az üzleti kollégáival.

O’Keefe a sajtóközleményben felidézte tapasztalatait: a BCI használatát a biciklizés megtanulásához hasonlította, ami ugyan némi gyakorlást igényel, de ha egyszer megszokja az ember, teljesen természetessé válik. Csak arra kell gondolnia, hogy hova akar kattintani a számítógépen, és a felület már lehetővé teszi számára az e-mailezést, illetve az online banki és vásárlási szolgáltatások használatát.

Thomas Oxley, a Synchron vezérigazgatója elmondta, hogy a tweet fontos pillanat volt a cég életében, és rávilágított arra a kapcsolatra, reményre és szabadságra, amelyet a technológia nyújt azoknak az embereknek, akiknek a funkcionális függetlenségét olyan betegségek vették el, mint például a teljes bénulás.

Dzsudzsákék sem tudták megállítani a Ferencvárost, kiütötték a Debrecent

A Debrecen sem tudott mit kezdeni a Ferencvárossal, 4-1-es vereséget szenvedtek, és távolabb kerültek a dobogótól.

Ezekkel a gólokkal lett bajnok a Real Madrid (videó)

A Real Madrid meccse nem volt a legsimább a Cadiz ellen, mégis 3-0-ra nyertek, majd a Barcelona vereségével bajnoki címet ünnepelhettek.

Életveszélyes állapotba került két gyermek egy ceglédi autóbaleset miatt

Többeket mentőhelikopterrel vittek kórházba a Cegléden történt súlyos baleset miatt, két gyerek életéért küzdenek az orvosok.